Mladi Naše stranke performansom skrenuli pažnju na nedograđenu zgradu velikokladuškog Doma kulture

Forum mladih NS u Velikoj Kladuši je jučer performansom ispred nedograđene zgrade Centra za kulturu i obrazovanje „Zuhdija Žalić“ ukazao na nedostatak  prostora za kulturu i mlade u Velikoj Kladuši. Oko 15 mladih osoba je improvizacijom gledalo film ispred ”Doma kulture” i sa time su pokušali ukazati na problem koji šteti svakoj mladoj osobi u Velikoj Kladuši. Napominju da je Dom kulture u Velikoj Kladuši u fazi rekonstrukcije od 2009. godine. Od kino projekcija, školskih i drugih priredbi, predstava, koncerata, književnih večeri i svih drugih kulturnih sadržaja – sve se odvijalo tu, ali već 12 godina o tome nema ni priče, kamoli djelovanja. Posljednja faza izgradnje počela je u martu prošle godine, a završetak tih radova bio je predviđen za 120 dana, međutim ništa od toga nije se desilo.  

„Krajnje je vrijeme da se u cijelu priču uključi Tužilaštvo jer se sve po pitanju rekonstrukcije ovog objekta odvija krajnje netransparentno. Do sada je utrošeno preko 700 hiljada KM, a prošle godine je čak iz kantonalnog budžeta izdvojeno 187 hiljada KM namjenskih sredstava od čega je utrošeno 73 hiljade, ali ne znamo na šta. Odgovornim za ovo smatramo sve načelnike u prethodnih 12 godina, ali i svaku osobu koja radi u općini i koja može nešto promijeniti ali iz nekog razloga to ne želi.Da bi stvar bila još gora, naš Dom kulture ima svoje uposlenike i direktora koji redovno primaju platu. Za šta primaju platu?“, kazala je predsjednica Foruma mladih NS Velika Kladuša Nudžejma Karajić.
Mladi se nadaju da će na ovaj način probuditi i vlast i građane Velike Kladuše i napraviti neku skoriju promjenu koja će donijeti bolje sutra za mlade koji ovdje žive, ali kažu da je ovo samo početak. Ističu da neće dozvoliti da generacije koje dolaze, nemaju mjesto okupljanja i kulturnog obrazovanja, uslijedit će mirni protesti i ostale aktivnosti koje će donijeti buđenje u Veliku Kladušu.

Trend radio

Vezane vijesti: