Mladi velikokladuški umjetnici-Jasmin i Adnan

Umjetnost postoji još od početka ljudske vrste. Umjetničko djelo bi, samo po sebi,  trebalo moći dotaknuti čovjeka u dušu, srce i osjećanja. Ono treba imati vlastiti život, biti u stanju odvojiti se od svog stvaratelja, a u moru stvaratelja zaista je bitno biti prepoznatljiv.
Najveći uspjeh svakog od umjetnika bilo da se bave slikarstvom, fotografijom, kreacijama ili naprimjer pravljenjem nekih predmeta u kojima je prikazana umjetnost, jeste zadovoljstvo i prihvatanje njegovog klijenta. Naime, Velika Kladuša može se pohvaliti različitim umjetnicima, a jedan od njih je i mladić imena Jasmin Delić. Jasmin je momak koji se unazad nekoliko godina bavi kaligrafijom. Upravo kaligrafija je posebna vrsta umjetnosti i da biste je mogli prakticirati potrebno je dosta strpljenja, truda i ljubavi.
Mladi Jasmin svoje slobodno vrijeme posvećuje izradi levhi i ispisivanju arapske kaligrafije, a  kako kaže ljubav za time  krenula je još od školskih klupa. On je danas, ne samo amaterski umjetnik, već i predavač na temu „Kaligrafija na slikarskom platnu“ u organizaciji Islamicarts grupe.  Okušao se i kao predavač ispred Medžlisa u Velikoj Kladuši, a njegovo znanje o vjeri, doprinijelo je tome da Jasmin postane i autor. Nedavno je upravo Jasmin zajedno sa Kladuškom autoricom izdao knjigu pod nazivom „Žena“ i na tom putovanju otkrio je još jednu ljubav i još jedan način izražavanja i umjetnosti.

”Oduvijek je u meni postojala želja da iza sebe ostavim trag pisanom riječju i zahvaljujući Nermini koja je inzistirala da joj pomognem u pisanju knjige, i to se desilo i vjerujte mi da je osjećaj neopisiv i upravo nakon objave knjige Žena, odlučili smo da ćemo početi raditi na idućoj, koja će uskoro ugledati svjetlo dana”, ispričao je Jasmin.

Pored Jasmina Delića, još jedno ime poznato je široj javnosti Velike Kladuše. Naime riječ je o poznatom mladom fotografu Adnanu Karaliću koji kroz objektiv svog fotoaparata prenosi svoju umjetnost.
Ljubav prema fotografiji, posebna je ljubav, te samo talentirani uspjevaju da putem fotografije prenesu realnu sliku i emociju nekog trenutka.
Adnan je svojim umijećem osvojio mnoge pohvale za svoj rad, a zanimljivo je da je prije deceniju sport zamijenio fotografijom.
Iz mase fotografa izdvaja ga upravo to što pažnju pridaje spontanosti, jer kako kaže za njega su to najljepše fotografije.

”U početku sam slikao predmete, životinje, prirodu, a kada je došlo vrijeme za novu opremu, počeo sam fotografisati  ljude a te fotografije su posebne. Velika ljubav je fotografisanje vjenčanja jer svako vjenčanje ima posebnu priču koju ja zabilježim svojim fotoaparatom”,  kaže Adnan.


Posmatrajući prve mladence i njihove reakcije i sam Adnan se suzdržavao da ne zaplače, a  ujedno je to bila i inspiracija da nastavi dalje ka svom cilju. 
Pored fotografije Adnan se također bavi i grafičkim dizajnom. Za prijatelja i autora Jasmina Delića radio je dizajn korica knjige „Žena“. Ranije je radio za spisateljicu Nerminu, fotografije za sve tri njene izdate knjige. Kataloge, promocije i fotografisanje proizvoda radio je i za firmu u kojoj je bio zaposlen. Adnan je na facebook-u pokrenuo i svoju privatnu stranicu marketing usluga pod nazivom „MarketKing“ kako bi prezentirao svoj rad novim klijentima. Prošlog mjeseca Adnan je u dizajn centru za obrazovanje CO-OWNER stekao zvanje digital marketing menadžera.


Pored svega čime ispunjavaju svoje vrijeme i Adnan i Jasmin uveliko se bave i humanitarnim radom, odnosno volontiranjem u raznim organizacijama koje djeluju na području Velike Kladuše.
Ova dva mladića su primjer da su želja i volja  pravo gorivo za napredovanje, a godine koje su pred njima će sasvim sigurno, pametno iskoristiti i ko zna, možda će svoju ljubav prema umjetnosti proširiti na još koju granu.  Čovjek uči dok je živ, a njih dvojica su očigledni primjeri.

Priča rađena u sklopu projekta Škola novinarstva 3.generacija.

Autorica:

Nermina Latić – Ćehić.

Vezane vijesti: