Muzej USK-a: Umjetnost terapija u ovim teškim vremenima

U izložbenom salonu Muzeja Unsko-sanskog kantona otvorena je izložba „Japodski nakit srednjeg toka rijeke Une“.

Ova izložba je nastala kao projekat saradnje Muzeja USK-a i Udruženja historičana Veritas Historiae Japodi.

Cilj izložbe je da aktivira i probudi veće interesovanje akademske zajednice i historičara, a naročito arheologa da se uključe u istraživanje bogate ostavštine antičkog naroda Japodi.

Nestvarna ljepota Une i mističnost drevne kulture Japoda oduvijek su bili inspiracija umjetnika i naučnika. Autorica izložbe, arheologinja Dijana Muminović Koljić željela je, kako kaže dodatno probuditi duh Japoda u Krajini, te podsjetiti građane na njihovo bogato kulturno-historijsko naslijeđe.

„Trenutno imamo izložen samo nakit, koji nam govori o njihovom svakodnevnom, ali i o zagrebnom životu“, kazala je Muminović Koljić.

Naslijeđe Japodskog naroda je jedno od najvećih bogastava ovog kraja. Japodi su svoju kulturu iskazivali kroz figuralno oblikovanje kako u primjenjenom, tako i u monumentalnom obliku. Koristili su razne umjetničke tehnike, kao i materijale poput pečene gline i bronze.

„Također su koristili i jantar, jedan od najčešćih materijala, i ono po čemu su zapravo Japodi i poznati“, istakla je Muminović Koljić.

Iako su još uvijek na snazi mjere zabrana koje diktira novonastala situacija, umjetnost je ipak našla svoj put do srca njenih ljubitelja. Iz Muzeja USK kažu da je umjetnost terapija u ovim teškim vremenima.

„Kao što su generacije prije nas ostavili razne civilizacije, jer bez ostataka tih civilizacija mi ne možemo ni znati kako je izledala ta prošlost, a bez prošlosti nema ni budućnosti“, mišljenja je Ahmet Ibukić, viši kustos, rukovodilac Umjetničkog odjeljenja u Muzeju USK-a.

Šira edukacija o ostavštini i promociji Japoda počela je još ljetos, kada su članovi udruženja historičara Veritas Historiae uvidjeli kako lokalno stanovništvo provodi niz akcija s ciljem uređenja površina pored rijeke Une, a gdje su nekada boravili Japodi. Ovaj antički narod postao je i turistički brend Grada na Uni.

Izvor: ftv

Vezane vijesti: