Na tematskoj sjednici Vijeća usvojeni zaključci koji nikog ne obavezuju

Danas održana tematska sjednica velikokladuškog vijeća iako je bila predviđena da pokaže jedinstvo vijeća u rješavanju migrantske krize, pretvorila se u svađe, političke napade, populizam i ubiranje političkih poena, a sve to na problemu koji je evidentan tri i po godine na području Velike Kladuše. Nakon više od pet sati rasprave OV je sa 16 glasova za (protiv vijećnice Naše stranke i suzdržani vijećnici SDA) usvojilo 12 zaključaka vezanih za migrantsku krizu na području općine.
Usvajanju ovih zaključaka prethodile su brojne diskusije, replike vijećnika, a pojedini su i ovu situaciju iskoristili za međusobne napade i optužbe. Sve se ovo odvijalo uz prisustvo gostiju, predstavnika Ministarstva sigurnosti BIH, predstavnika međunarodnih organizacija, kao i predstavnika MZ sa područja općine.

Teško je zaista nabrojati sve napade i optužbe koje su vijećnici uputili jedni drugima, a o kakvoj se situaciji radi najbolje odslikava momenat kada je došlo do verbalnih uvreda i prijetnji između snimatelja Laburističke stranke i predsjednika MZ Bosanska Bojna.
U svemu ovome, vijećnica Laburističke stranke Elvira Abdić Jelenović, prozvala je indirektno i medije, za koje je rekla da zbog toga što realiziraju projekte od međunarodnih organizacija, po njoj u ovoj situaciji nisu objektivni kad je u pitanju migrantska kriza.
Ono što je indikativno jeste da se Abdić Jelenović ponovo vraća praksi od prije dvije godine, kada je govornicu Vijeća koristila za političke obračune protiv onih koji nemaju mogućnost da joj odgovore. Na ovaj način vijećnica indirektno medije proglašava stranim plaćenicima, a to su vjerovatno svi oni koji nisu pod utjecajem načelnika, kako je to nedavno rečeno i na jednom youtube kanalu.

Ono što je izvjesno jeste da rješenje migrantske krize, trećom sjednicom u posljednje tri godine, nije ni na vidiku a zaključci koje je Vijeće usvojilo tako su formulisani, da nikog ne obavezuju i da su urađeni samo da bi se reklo da je Vijeće nešto usvojilo.
Možda je najapsurdniji zaključak u kojem se od Ministarstva sigurnosti traži da uspostavi i intenzivira saradnju sa Općinom, istom onom u koju mjesecima, legitimno izabrani načelnik, ne dolazi na posao za koji uredno prima platu.

Mersad Sarajlija/Trend radio

Vezane vijesti: