Nafa Veladžić ispraćena u zasluženu penziju

Hodnicima  svih škola prolaze mnogi prenositelji znanja i odgoja. Bilo da se radi o osnovnoškolskom ili srednjoškolskom obrazovanju, kroz godine koje smo prisutni u klupama stvaramo različite uspomene, a veliki dio tih uspomena su naši nastavnici ili profesori.  Dio znanja, dio savjeta, dio odgoja i dio životnog iskustva podijele sa nama osobe koje nas doživljavaju, jednim dijelom, poput svoje djece. Najveću zahvalnost za sve lekcije koje nam daju osjetimo kada postanemo odrasli ljudi, a uspomene prizivamo kada se sa njima sretnemo godinama kasnije i potvrdimo svaki savjet i znanje koje su nam dali i prenijeli. Danas su se osoblje i  učenici OŠ ”Sead Ćehić” Grahovo pozdravili i u zasluženu penziju ispratili jednu od omiljenih nastavnica koje su radile u toj školi, Nafu Veladžić. Dobrodušna nastavnica biologije, po potrebi nastavnica muzičke i likovne kulture, te demokratije i ljudskih prava. Nafa je svoju penziju zaslužila predanim radom i bila je omiljena kod djece kojoj je predavala jer je imala poseban način prenosa znanja, a u sve što je radila unosila je i dozu ljubavi, strpljenja i razumijevanja.


”Nafa je jedna od onih presretnih radnika koji svoj poziv nose ponosno i uzdignute glave, jedna je od onih koji prosvjetiteljski posao rade s ljubavlju istog žara od početka do kraja, od prvog ulaska u učionicu do, evo, zadnjeg radnog dana. Predanost poslu i ljubav prema djeci kod naše Nafe je na prvom mjestu”, rekla je njena koleginica Devleta Karajić, nastavnica tjelesnog odgoja u OŠ ”Sead Ćehić”.
Nastavnica Nafa, je kako kažu njene kolege, i mimo redovnih obaveza ostajala duže na radnom mjestu stavljajući svoj privatni život u drugi plan.


”Nafa je sasvim jednostavna, obična, a ipak tako posebna i tako drugačija od drugih. Iz nje, kao iz neke dobre vile iz Grimmovih i Andersenovih bajki, isijava bjelkastoplavičast kolut dobrote, a ona tu svoju dobrotu prenosi i na sve oko sebe. U svakom djetetu ona vidi ono nešto skriveno,  dobro. Za nju jednostavno nema problematične djece”, ispričala je Amela Tabaković, pedagogica. 


Ljubazna, uvijek nasmijanog lica i toplog pogleda, humana i plemenita  nastavnica Nafa je upravo zato zaslužila ispraćaj u penziju koji su za nju napravili učenici i njene kolege nastavnici, pripremivši joj iznenađenje na hodniku škole u kojoj je podučila desetine generacija i svima ostala u pamćenju. Ispisujući na papir sve njene kvalitete i stvarajući poseban ambijent koji je njihova nastavnica Nafa zaslužila, svi su osjećali i sreću a i tugu jer od danas, njihova posebna nastavnica Nafa odlazi u penziju i iz škole izlazi ponosna na sve što je postigla u godinama iza nje.

Za kraj njene kolege poručile su da joj žele duge, sretne i zdrave penzionerske dane u kojima će uživati, a njeni učenici oprostili su se pismom koje su sami sastavili.

Trend radio/Nejra M.-Lj.

Vezane vijesti: