Ni na današnjoj sjednici Skupštine USK-a nije usvojen dnevni red

Današnja varedna, a potom i redovna sjednica Skupštine Unsko-sanskog kanotna završile su bez usvajanja dnevnog reda čime je još jednom potvrđeno da ne postoji parlamentarna većina u ovom kantonu. Bitna pitanja, među kojima je zdravstvena premija, stanje u  Domu zdravlja Bihać, upravljačke strukture Univerziteta, pa i same skupštine, čekat će da negdje, van skupštinskih klupa neko dogovori  stabilnu skupštinsku većinu. Plaće i paušali će biti isplaćeni na vrijeme i u punom iznosu.

Godinama krajiški zastupnici ponosno stoje u vrhu najplaćenijih i najmanje funkcionalnih političara u BiH. Potvrdila su to brojna ispitivanja Transparency International, revizija i inspekcija, a tu su i zvanične cifre.

“Paušalci su na 1800 minus porezi i ovi oko 2.400 imaju platu, to je oko 60.000 maraka mjesečno. Treba početi kažnjavati zastupnike za nerad u smislu oduzimanja dijela paušala plaće2, mišljenja je Razim Halkić, dopresjedavajući Skupštine USK.

Inicijativa za odricanje od nezarađenog novca je bilo, ali nisu bile dovoljno glasne.

“Do sada sam predala četiri inicijative većini da se ukinu plaćanja sva u mjesecima kada Skupština ne radi. Predala sam inicijativu da se smanje paušali i plaće, da se dovede u razumnu mjeru, ali me nisu poslušali”, kazala je Vildana Alibabić, zastupnica NS u Skupštini USK.

Danas su glasne bile brojne prozivke prvenstveno zbog neusvajanja odluke o visini zdravstvene premije, i što je ministrica produžila valjanjost premije od prošle godine. 

“Pozivam tužilaštvo da ispita da li je njena izjava u skladu sa zakonom i da li ona ima pravo da izvorni prihod ZZO oduzme njima”, poručio je Amir  Murić, zastupnik u Skupštini USK.

“Nije kriv predsjednik UO ZZO koji mjesecima drži premiju u ladicu, dok se ne zaposli dijete funkcionera iz Cazina iz SDA”, ističe Nijaz Hušić, zastupnik u Skupštini USK.

“Nema nikakve osnove  definitivno. 2021. kada se usvoji svi građani će uplatiti premiju samo što neće dobiti sredstva u januaru nego u martu i aprilu”, tvrdi Nermina  Ćemalović, ministrica zdravstva USK.

Opozicija smatra da bi mogla bolje raditi.

“Zaista bi bilo korektno da danas premijer kaže ima li većinu, koji to zastupnici podržavaju… ako ne postoji da podnese ostavku”, kazao je Jasmin Musić, zastupnik u Skupštini USK.

“Kada neko u ovoj Skupštini ima 16 potpisa i kada donesu u skupštinsku službu,  rješava se imenovanje i razrješenje Vlade”, kazao je Mustafa Ružnić, premijer USK.

Šesnaest ruku očito osigurati ne može niko, pa ni za pomoć Domu zdravlja BIhać čije se štete na zgradi mjere milionskim iznosima. Ne žuri im se, daleko je izborna godina.

Izvor: ftv

Vezane vijesti: