Nova većina najavila završetak procesa imenovanja novog rukovodstva i glasanje o inicijativi za opoziv načelnika

Danas su predstavnici nove većine u velikokladuškom vijeću održali press konferenciju, a povod su bila aktuelna dešavanja oko zakazanih sjednica Vijeća.

Na samom početku press konferencije novinarima se u ime nove parlamentarne većine obratio Amir Purić, predsjednik kluba Naše stranke. “Cilj nam je da medije još jednom informišemo o trenutnim dešavanjima oko opstrukcija sjednica OV, koje dolaze od strane zamjenice predsjedavajućeg i Laburističke stranke. Sve se ovo dešava da bi se onemogućio izbor novog rukovodstva Vijeća, kao i da bi se inicijativa o opozivu načelnika ne bi našla na dnevnom redu naredne sjednice iako je to Zakonom jasno definirano”, istakao je Purić.


Na novinarsko pitanje kako će se ponašati vijećnici nove većine ukoliko se ne dozvoli uvrštavanje tačaka dnevnog reda koje se tiču izbora predsjedavajućeg i inicijativa o opozivu načelnika, odgovorio je Aladin Ćerimović, predsjednik Kluba SDP-a.
“Mi ćemo na narednoj sjednici inzistirati da se ove tačke uvrste u dnevni red sjednice, jer je to u skladu sa Poslovnikom, a ako se desi sličan scenarij kao prošli put i za to imamo spreman odgovor. Pored ovoga veoma je bitno da se na narednoj sjednici izabere Komisija za izdavanje urbanističkih dozvola, na koju smo uložili amandman, jer je imenovanje ove komisije izuzetno značajano za sve građane općine”, rekao je Ćerimović.

O samim dešavanjima oko održavanja sjednica Vijeća, govorio je i Asim Veladžić, predsjednik Kluba SDA, koji je istakao da je sve ovo sistemski osmišljeno. “Sve ovo što se dešava je politički igrokaz u režiji Laburističke stranke sa ciljem da se se nova većina umori i obeshrabri, a da istovremeno da pokuša razbiti trenutnu većinu. Sve ovo što smo dogovorili u posljednje vrijeme mi smo potpisali i saželi u zajednički dokument uz potpise 15 vijećnika”, istakao je Veladžić.


Svi prisutni članovi nove većine, istakli su zajednički stav da se ova situacija u Vijeću mora pod hitno riješiti, a pozvali su u zamjenicu predsjedavajućeg, kako su istakli, da prestane sa opstrukcijama i da omogući izbor novog rukovodstva OV, ukoliko se to ne desi istakli su da će u skladu sa Poslovnikom u svakom slučaju završiti ovaj proces.
Za naredni ponedjeljak je zakazan nastavak prekinute 7. sjednice Vijeća, a pretpostavka je da će se najveća rasprava voditi o dnevnom redu.


M.Sarajlija/Trend radio

Vezane vijesti: