Održana promocija djela “Bejat”

Jučer u organizaciji BZK Preporod Velika Kladuša, povodom Obilježavanja 1. Marta Dana nezavisnosti BiH održana je promocija djela “Bejat”.  

Više od stotinu godina Preporod kroz različite aktivnosti donosi sadržaj čiji je jedan od osnovih zadataka upozoriti na cikličnost historije. Baš iz tog cilja i jučer su pozdravili jedan od najznačajnijih datuma u historiji BiH 1. Mart Dan nezavisnosti BiH.

Povodom toga predstavljeno je književno djelo koje nosi poseban naziv- BEJAT, autora Suvada Hadžića.

Proza “Bejat” vremenom svoga nastanka pripada savremenoj bosanskohercegovačkoj književnosti. Tematika djela je historijska. Pisac u djelu govori o jednom od najznačajnijih momenata historije BiH.

Djelo “Bejat” priča je o herojskoj borbi najhrabrijih sinova bosanskih, nesebičnom opredjeljenju da brane i odbrane svoj dom. Svjedočanstvo je ovo o šehidima i gazijama bosanskim.
Međutim, u ovom djelu ne slika Hadžić smo rat i prvu liniju odbrane , progovara on i o borbi koja je bila u našim porodicama. Govori o strahu, o nadi, o gladi, o isčekivanju, o našem danas i devedesetim koji u nama i danas žive.

Promotori ovog djela bili su prof. Ejub Keserović i dr. Amir Ismić. Čitavu promociju upotpunili su hor El Verdu iz Velike Kladuše i hor Bedr.

Lajla Žalić/Trend radio

Vezane vijesti: