Ombudsmeni BiH otvorili istragu o zlostavljanju autističnog dječaka u Cazinu

Nakon što je u javnost izašao snimak zlostavljanja autističnog učenika u jednoj cazinskoj srednjoj školi, Institucija ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine saopćila je danas kako je registrovala predmet po službenoj dužnosti i povela istražni postupak.U svom saopćenju oni su pozvali javnost na smirivanje tenzija, te neophodno promptno djelovanje nadležnih organa, kako bi se omogućilo efikasano okončanje istrage od strane nadležnih organa.

“Različiti oblici zlostavljanja i zanemarivanja djece se često javljaju udruženi i imaju dugotrajno dejstvo na fizički i psihički razvoj djece. Veoma je važno učiniti sve što je u našoj moći u cilju sprječavanja nasilja, kao i zaštite djeteta kada do njega dođe. Saradnja svih institucija i organizacija (pravosuđa, policije, socijalne zaštite, zdravstva, školstva…), koje se na različite načine bave ovim problemom, i njihovo koordinirano djelovanje u kome je na primarnom mjestu interes djeteta, jedini je način borbe protiv nasilja nad djecom”, navodi se u Instituciji ombudsmena.

Istakli su da Ombudsmeni redovno ukazuju na problem vršnjačkog nasilja u svojim godišnjim i specijalnim izvještajima, kao i na potrebu podizanja svijesti i prepoznavanja nasilnog ponašanja. Naveli su i da podržavaju svaku argumentiranu raspravu koja će rezultirati poduzimanjem konkretnih mjera, unapređenjem zakonskog okvira i osnaživanjem mehanizama implementacije i prevencije kako bi se spriječilo vršnjačko nasilje, i u tom smislu se stavljaju na raspolaganje svim relevantnim institucijama i građanima.

“Svjesni toga da je sloboda medija ključni uslov za razvoj demokratskog društva koje štiti i poštuje osnovna ljudska prava, Ombudsmeni pozivaju medije da prilikom izvještavanja o djeci koja su žrtve bilo kojeg oblika nasilja, to čine s dužnom pažnjom i oprezom, poštujući dostojanstvo i pravo svakog djeteta, zaštite identitet djeteta, te odgovorno sagledaju koje sve eventualne posljedice za dijete ili njegovu porodicu može prouzrokovati neprofesionalno izvještavanje o djeci”, ističu ombudsmeni.

Na kraju, Ombudsmeni pozivaju medije da odgovorno i u najboljem interesu djeteta izvještavaju o ovoj temi imajući u vidu pravo djece na privatnost i poštivanje dostojanstava djeteta žrtve.

Podsjećamo, na društvenoj mreži Facebook prije nekoliko dana pojavio se snimak iz Druge srednje škole u Cazinu na kojem se vidi kako jedan mladić u učionici maltretira dječaka sa posebnim potrebama.

Tim povodom oglasio se i direktor te škole Haris Ćoralić te najavio da će škola poduzeti zakonom propisane mjere kako bi kaznili pojedince koji su učestvovali u ovom sramotnom činu.

Izvor: klix.ba

Vezane vijesti: