Počele pripreme za izgradnju brze ceste Bihać – Cazin – Velika Kladuša “teške” 500 miliona eura

Vršilac dužnosti direktora “Autocesta Federacije BiH” Elmedin Voloder razgovarao je danas u Bihaću sa tamošnjim rukovodstvom o pripremama za izgradnju brze ceste Bihać – Cazin – Velika Kladuša.

Kako je kazao Voloder za Fenu, Autoceste FBiH dosad su osigurale novac za izradu projektne dokumentacije na nivou idejnog projekta i dijelova glavnih projekata za dio brze ceste.

“Naredne aktivnosti bit će vezane za osiguranje prostorno-planske dokumentacije, koje se tiču Kantona, održali smo sastanak sa predstavnicima Kantona. Bit će potrebna pomoć i općina Velika Kladuša i Cazin kao i Grada Bihaća, s obzirom na to da se, nakon usvajanja plana osiguranja projektne dokumentacije i novca, očekuje pristup izgradnji. Ali, prije toga nužna je eksproprijacija dijela kroz koji će proći brza cesta. Zato smo i razgovarali o tome kako zajedno i što prije uraditi ekproprijaciju na valjan način, da rokovi koje smo zacrtali ne dođu u pitanje”, kazao je.

Kako je naglasio “zasad sa sigurnošću možemo reći da smo, za dionicu 10 do 15 km, u mogućnosti od vlastitih sredstava obezbijedimo izgradnju u narednoj godini”.

“Ostalo, vezano za kompletnu izgradnju, u dogovoru sa Vladom Federacije na način kako je to moguće u skladu sa zakonskim propisima. Radovi na izgradnji ukupnog projekta ovisit će od novca. Izgradnja prve dionice od deset kilometara trebalo bi da počne naredne godine i traje najviše dvije godine, a ukupan koridor četiri do šest godina. Preduvjet je na vrijeme osigurati projekt, dozvole, eksproprijacija i naravno finansijska sredstva”, naglasio je.

Ukupno vrijednost projekta procjenjuje se, kako je kazao Voloder, na oko 500 miliona eura i “zavisi od mnogo faktora poput cijene materijala koje rastu”.

Savjetnik gradonačelnika Bihaća Jasmin Stambolija kaže da će taj projekt mnogo značiti za USK, posebno za područje Velike Kladuše, Cazina i Bihaća, a zadovoljan je današnjom posjetom i dinamikom razgovora.

Federalni ministar Šemsudin Dedić ističe da je brza cesta Velika Kladuša-Cazin-Bihać u planovima Autocesta FBiH ali i Vlade FBiH, a nastoji se na najbolji način pospješiti povezanost općina i gradova USK tako i prema drugim dijelovima Bosne i Hercegovine te naravno prema Evropskoj uniji.

Dedić podsjeća da su danas upriličeni sastanci sa Upravom direkcije Cesta FBiH i novoimenovanim direktorom Autocesta FBiH, a teme je bila realizacije projekata na području Grada Bihaća i USK.

“Prije svega, putem Direkcije Cesta FBiH gdje, u projektu modernizacije magistralnih cesta u Federaciji BiH, USK ima na raspolaganju 27 miliona eura po različitim projektima. Dosad je ta implementacija bila spora”, kazao je.

Očekuje da se otkone administativne barijere te u što kraćem roku završi realizacija započetih ali i onih planiranih projekata za koja postoje osigurana finansijska sredstva.

Za vršioca dužnost direktora ‘Autocesta FBiH’ Elmedina Volodera bila je to prva posjeta rukovodstvu Grada Bihaću otkad je prije tri mjeseca imenovan od Vlade FBiH.

<izvor:Klix.ba

Vezane vijesti: