Prazni autobusi napuštaju Bihać: Migranti će noć provesti pod vedrim nebom

Migranti koji su trebali biti premješteni iz bihaćkog kampa Lipa na novu lokaciju noć će provesti pod vedrim nebom. Prazni autobusi kojima su trebali biti transportovani su već počeli napuštati Bihać.Ovu informaciju je potvrdio ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Nermin Kljajić.

“Autobusi napuštaju područje Lipe i migranti su ostavljeni na tom mjestu. Nažalost od strane Međunarodne organizacije za migracije (IOM) šatori su uklonjeni, pa će noć provesti pod vedrim nebom”, izjavio je Kljajić.

Pitali smo ga da li je u međuvremenu imao kontakt s Ministarstvom sigurnosti Bosne i Hercegovine, IOM-om i drugim nadležnim po ovom pitanju da bi se zbrinuli migranti, njih 500.

“Ideja ministra sigurnosti Selme Cikotića je bila dobra – da se teret migrantske krize iz USK i Kantona Sarajevo prebaci malo i na Hercegovačko-neretvanski kanton. Vidjeli smo da vlasti tog kantona nisu pokazali razumijevanje. Mislim da bi svaki kanton trebao nositi teret migrantske krize. Podržavamo Cikotićevu ideju i mislim da bi Vijeće ministara trebalo imati više razumijevanja”, poručio je.

Ministar Kljajić smatra da USK samo dijelom treba podnijeti teret ove krize. Tvrdi da je zbrinjavanje migranata u mjestu Bradina, Općina Konjic, trebalo biti samo privremeno – na četiri mjeseca i da bi to bilo dobro rješenje.

Prema njegovim riječima, tražili su od IOM-a da iz kruga nekadašnje bihaćke tvornice Bira izmjeste kontejneri u kojima bi se mogli smjestiti migranti.

“Dijele nam lekcije iz humanosti, a ne poduzimaju aktivnosti koje bi trebali poduzimati”, zaključio je ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić.

Za više informacija o tome šta se dešava trenutno pokušali smo kontaktirati ministra Cikotića, ali nije odgovorio na naš telefonski poziv do objavljivanja teksta.Podsjećamo, nakon što su se mještani Bradine jučer usprotivili premještanju migranata u blizini njihovih domova, to se nije ni desilo. Kantonalna i lokalna vlast tvrde da do jučer nisu znali da će migranti biti smješteni na ovu lokaciju.

Izvor:KLIX.ba

Vezane vijesti: