Prekinuta konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća Velika Kladuša

Danas je sa početkom u 11h održana konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća Velika Kladuša u novom sazivu. Prisutno je bilo 27 od 28 vijećnika koji su na početku same sjednice dali svečanu zakletvu da će povjerenu dužnost obavljati savjesno i odgovorno u skladu sa Ustavom i zakonom BiH, FBiH, USK i Statuta Općine Velika Kladuša. Sjednicu je sazvao Predsjedavajući  OV starog saziva po Statutu Općine, Fikret Bašić koji je na ovoj sjednici trebao biti razriješen dužnosti, međutim to se nije dogodilo. Kako je Fikretu Bašiću istekao mandat, po Statutu sjednicom je predsjedavao najstariji član Vijeća, Ismet Behrić.
Naime, Dnevni red sadržavao je 6 tačaka koje su podrazumjevale Razmatranje i usvajanje Prijedloga Odluke o izboru Komisije za izbor i imenovanje, Razmatranje i usvajanje Prijedloga Odluke o izboru Komisije za rukovođenje tajnim glasanjem, Razmatranje i usvajanje Prijedloga Rješenja o razrješenju predsjedavajućeg Općinskog vijeća Općine Velika Kladuša , Razmatranje i usvajanje Prijedloga Rješenja o razrješenju zamjenika predsjedavajućeg Općinskog vijeća Općine Velika Kladuša, Razmatranje i usvajanje Prijedloga Rješenja o izboru predsjedavajućeg Općinskog vijeća Općine Velika Kladuša i Razmatranje i usvajanje Prijedloga Rješenja o izboru zamjenika predsjedavajućeg Općinskog vijeća Općine Velika Kladuša.
Nakon čitanja originalnog Dnevnog reda, vijećnica Laburističke stranke javila se za dopunu Dnevnog reda. Nakon nekoliko pauza koje su iskoristili Klubovi stranaka nakon obraćanja prisutnima, Predsjedavajući sjednice Behrić, pozvao je na glasanje o usvajanju Dnevnog reda. Za dopunjeni Dnevni red Laburističke stranke glasalo je 11 vijećnika, protiv 14, suzdržanih 2.  Originalni Dnevni red podržalo je 12 vijećnika, dok je 15 bilo suzdržanih (LS, NiP, DNZ Krajiška stranka), samim time nije zadovoljena većina ( 15 glasova), kako bi Dnevni red bio usvojen i sjednica je prekinuta, a sjednicu je obilježilo i prepucavanje među vijećnicima.
U narednom periodu čeka se novi termin konstituirajuće sjednice Vijeća.

Trend radio/Nejra M.-Lj.

Vezane vijesti: