Privrednicima Velike Kladuše 460.580,06 KM iz Javnog poziva Ministarstva privrede USK

U Općinskoj vijećnici Velika Kladuša danas su potpisani ugovori subjekata male privrede sa područja općine Velika Kladuša sa Ministarstvom privrede USK  za dodjelu sredstava po pitanju jačanja konkurentnosti subjekata male privrede, podršci malim i novoosnovanim zanatima te subvencioniranju kamatne stope onima koji su se odlučili na korištenje bankovnih kredita. Ukupan iznos dodijeljenih  sredstava iznosi 460.580,06 KM.

Po obimu dodjeljenih sredstava Velika Kladuša je treća općina u USK, iza Bihaća i Cazina, a dodijeljena sredstva su raspoređena na 26 subjekata male privrede iz Velike Kladuše. Maksimalni iznosi dodijeljeni po privrednom subjektu  iznose  50.000 KM.

Prema riječima Samre Mehić, ministrice privrede USK, na adresu Ministarstva stigao je veliki broj prijava,  a s obzirom na povećan interes korisnika došlo je do preraspodjele sredstava te će ista biti isplaćena prema dostavljenim aplikacijama u ukupnom iznosu od 2.765.673,35 KM za 215 korisnika sa područja USK.

Velikokladuški privrednici su izrazili zadovoljstvo ovim vidom pomoći, koja će im itekako mnogo značiti za kupovinu opreme, mašina i proširenje privrednih djelatnosti. Kako su rekli ovo je prvi put nakon 25 godina da je ovakva vrsta podsticaja dodijeljena malim privrednicima izrazivši nadu da će to postati praksa u budućnosti.

Privrednici koji nisu bili obuhvaćeni ovim javnim pozivom, te oni koji nisu ispunili uslove mogu to uraditi naknadno apliciranjem na javni poziv koji će izaći do kraja ove godine, zaključila je ministrica Mehić.

Trend radio

Vezane vijesti: