Promovirana knjiga “Velika Kladuša i okolica” autora prof. dr. Sulejmana Smlatića

U subotu 30. oktobra u Velikoj Kladuši je organiziran zanimljiv kulturni događaj u sklopu obilježavanja Mjeseca knjige. Ovaj događaj bio je podijeljen u tri tematske cjeline. Prvo je o značaju knjige i očuvanju knjiškog fonda govorila Zehira Džanić, bibliotekarka škole u Grahovu. Ona je kao uvodničarka prenijela svoja iskustvo o radu u školskoj biblioteci, o akciji “Pokaži brigu, doniraj knjigu” a koja je rezultirala da ova biblioteka trenutno raspolaže fondom od preko 6 000 knjiga.


Druga dio ovog kulturnog događanja bila je promocija knjige “Velika Kladuša i okolica”, autora rahmetli prof. dr. Sulejmana Smlatića. Ono što je interesantno za ovu knjigu jeste da je nastala prije 45 godina u tadašnjem šapilografskom primjerku. Partnerska grupa “Unaprijedimo Kladušu zajedno” je ovo djelo tek sada pretočila u knjigu, koja je štampana u 100 primjeraka koji će biti darovani pojedincima i bibliotekama. O djelu i stvaralaštvu prof. dr. Smlatića, govorio je prof. Ejub Keserović koji je i sam bio student ovog cijenjenog univertitetskog profesora. Pored Keserovića o prof. Smlatiću i njegovom djelu govorili su Safet Husić, koji je isto tako bio njegov student, kao i prof. dr Muhamed Škrgić. Prilikom promocije knjige, učesnici su pokrenuli i inicijativu da se jedna od ulica u Velikoj Kladuši zove po prof. dr. Sulejmanu Smlatiću.


Treća tema subotnjeg događaja bila je rasprava o temi “Geografija i prostorno-planski aspekti Velike Kladuše”. Uvodničar na ovu temu bio je velikokladuški publicista Ramo Hirkić Nakon rasprave o ovoj temi, zaključeno je da se prijedlozi rasprave o ovoj temi dostave Općini.
Kompletnom kulturnom dešavanju koji se satojao od tri dijela, moderirao je novinar Esad Šabanagić.


Trend radio

Vezane vijesti: