Protesti Bišćana zbog migranata

Protesti oko 300 Bišćana koji su održani sinoć ispred privremenog prihvatnog centra Bira završeni su bez incidenata. Građani su kazali kako se ne poštuju zakoni BiH, a da se nelegalne institucije koriste protiv građana Bihaća i Unsko-sanskog kantona.

Građani su poručili migrantima da idu odakle su došli i dan im ne trebaju, dok su ih migranti zbunjeno i zabrinuto gledali s druge strane kapije pitajući šta se dešava. Uzvikivali su “Zatvorite Biru”, “Migranti kući” i pozivali ministra unutrašnjih poslova USK Nermina Kljajića da izađe držeći transparente s natpisima “Go Home” i “Free Bihać”.

“Izgleda da je neki veliki problem”, rekao je jedan od njih.

Gradski vijećnik Bihaća i jedan od organizatora protesta Sej Ramić kazao je kako su okupili iz revolta, ali i da daju podršku odluci Vlade USK da se zatvore privremeni prihvatni centri za migrante.
“Gradsko vijeće bihaća donijelo je odluku 4. aprila da će u roku od tri mjeseca zatvoriti Biru jer ne posjeduje nikakve dozvole kada je u pitanju korištenje to migracionog centra. Tu je i odluka suda. Odluku je donijela i Skupština USK, a znamo da je Vlada donijela odluku o zabrani produženja ugovora. Na sceni je totalno nepoštivanje zakona ove zemlje gdje se sve nelegalne institucije koriste protiv legalnih građana Bihaća i cijelog kantona”, kazao je Ramić.

Bišćani su kazali i to je da je vlast u Sarajevu primila pare za migrante, ali da su ih doveli građanima USK i ostavili same da se bore s njima.

Skup je osiguravao veliki broj policijskih službenika.

Klix.ba/Trend radio

Vezane vijesti: