Račun Kantonalne bolnice Bihać će uz određene uvjete biti deblokiran

Dugovanja Kantonalne bolnice samo  prema jednom dobavljaču su  pet miliona, a trenutno je račun blokiran za naplatu tri miliona maraka.

Trenutno se radi o tužbi od 2,4 miliona glavnice i 400 kamate. Sud je blokirao oko tri miliona. Mi ta sredstva nemamo, ali jeto naloženo da se zalede sva sredstva“, kazao je Hajrudin Havić, direktor Kantonalne bolnice Bihać.

Jedan od uvjeta za današnju deblokadu jeste upotreba Svel aparata za ultrazvučno razbijanje kamenca koji je bolnica iznajmila od ovog dobavljača, ali  nedostaje suglasnost Federalnog ministarstva zdravstva.

„Aparat stoji spreman servisiran. Ono što mi za to rješenje je oprema, kadar i porstor mi imamo, sve to treba samo da Federalno ministarstvo  kaže formirat ćemo komisije, iziće na teren i završimo tu priču“, kaže Hajrudin Havić, direktor Kantonalne bolnice Bihać.

„Ja ću u ponedjlejak biti u Sarajevu, idem direktno u Federalno  ministartvo zdravstva da što prije imamo to rješenje da taj  aparat što prije profunkcioniše. Imamo tu  i citodijagnostiku i ostalu  dijagnostiku koje su  na tercijari, a koju Kantonalna bolnica može raditi“, rekla je Nermina Ćemalović, ministrica zdravstva USK.

Ukupna dugovanja Kantonalne bolnice prema dobavljačima su oko 11 miliona  bez  kamata, stoga je,  dugoročno  gledajući, potrebno osigurati oko 15 miliona maraka za normalan rad ove ustanove, da bi  ljekari prvenstveno mislili o  zdravstvenom stanju pacijenata i mogli im pružiti adekvatnu uslugu.

„Ta dugogodišnja dugovanja se moraju riješiti da li će to biti kredit koji će Kantonalna bolnica dignuti ili pod pokroviteljstvm Vlade ili bilo na koji  način,  ali se definitivno sKantonalnoj bolnici  mora ubrizgati 15 miliona da bi mogla funkcionirati“, smatra Nermina Ćemalović, ministrica zdravstva USK.

Kratkoročno, pak, ukoliko uvjeti, među kojima je i pokretanje ovog aparata, ne budu ispunjeni do 3. maja, sudska presuda se aktivira i  priču vraća na početak. Najvećoj zdravstvenoj ustanovi  u Unsko-sanskom  kantonu ponovno će biti  blokirani  računi,  čime će biti onemogućena isplata plata za oko 900 radnika, ali i nabavka najobičnijeg paracetamola, a kamoli kisika za životno ugrožene pacijente.

Izvor: ftv

Vezane vijesti: