Sinoć otvoren 3. Avantura film festival u Bihaću

Na ljetnom crvenom tepihu jučer je održana press konferencija za novinare povodom svečanog otvaranja 3. Avantura film festivala, koji je sinoć otvoren. Ovim Bihać na pet dana postaje kreativni filmski poligon.

Ovogodišnji festival publici donosi čak 40 filmskih ostvarenja iz regije i svijeta i čak 5 premijernih bh prikazivanja što je nakon Sarajevo film festivala, najveći broj premijera na jednom filmskom festivalu BiH.

Festival je otvoren sinoć u 19h vitezovima, posebnim gostima i priznanjima, a u 20:20h je išao talijanski film “Najbolje godine” na ljetnoj pozornici srednjovjekovnog grada Sokolac. Specijalna priznanja su dobili reditelj Nenad Dizdarević, snimatelj Sulejman Mulaomerović i posthumno Senad Zuli Bijeli.

Ljubav prema prirodi, Uni i gradu Bihaću su mu bili velika inspiracija u životu. Njegov poduzetnički duh će ostati dugo zapisan u legendama bihaćkog sporta “Sve za svoj grad, sve za Unu” bio je njegov moto.

Kao glavni inicijator prve Una regate poslije rata 1977. godine, a 1978. izvršava mjesto direktora direkcije Una regate, nakon čega kao dugogodišnji trener i selektor državne reprezentacije odlazi dva puta na Olimpijadu, 1996. u Atlantu i 2004. u Atinu. Od 1998. godine kao pionir rafting u BiH osniva prvu agenciju za avanturistički rafting koja i danas aktivno doprinosi razvoju i promociji turizma i sporta na našim prostorima.

3. Avantura film festival je i takmičarskog karaktera, a potencijalni dobitnici nagrada mogu dobiti priznanje za najbolji dugometraćni igrani film, kratki, dokumentarni, self made i turistički film.

Posebna nagrada se dodjeljuje za najbolji film festivala, veliki Grand Prix Unska sirena, koja je svake godine jedinstvena i izrađena u samo jednom primjerku.

Današnji OPEN AIR otvara film Danisa Tanovića “Deset u pola” na sportskom igralištu kod Kulturnog centra.

Izvor: krupljani.ba

Vezane vijesti: