Sjajne vijesti iz OŠ„1. mart“ Vrnograč; Završeni radovi na sanaciji školskog objekta stradalog u potresu

Kako je već od ranije poznato, potres koji se desio u decembru prošle godine, izazvao je značajna oštećenja i na objektima osnovnih škola Unsko-sanskog kantona. Jedna od tih škola je i Osnovna škola „1. mart“ Vrnograč. Vlada USK je zadužila resorna ministarstva da naprave procjenu štete na terenu, a potom i plan njenog saniranja. Naravno, procjena štete je izvršena odmah nakon potresa, a i sredstva su, obezbijeđena. Prema riječima direktora škole, Šerifa Hušidića, Vlada USK, osigurala je 125 000 KM, tj. Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta, 50 000 KM osigurala je Vlada Kantona Sarajevo, također, tu je i Općina Velika Kladuša, koja je u sanaciji objekta, učestvovala sa 20 000 KM. Radovi na sanaciji školskog objekta, otpočeli su početkom juna tekuće godine, a okončani su danas, 1. 9. 2021. godine. Radovi su obuhvatili sljedeće: građevinske radove (ojačavanje konstrukcije škole), molerske radove, zatim, montažerske radove, adaptacija centralnog grijanja, internet mrežu u cijeloj školi, opremu za biblioteku, također, zamijenjena je stolarija na sali te vanjska rasvjeta oko škole.

Pored ovog projekta, tokom ove godine, realiziran je još jedan od projekata u nizu. Naime, riječ je o asfaltiranju školskog igrališta, odrađena je i nadstrešnica te je ograđena parcela centralne škole. Sve  navedeno, financirala je Vlada Unsko-sanskog kantona.

Direktor škole ističe da su do kraja godine, u planu još neki radovi. Konkretno, radi se o multimedijalnom pristupu učionica za sve učenike, tj. u pitanju je nabavka TV-a i projektora, što bi uveliko olakšalo i osavremenilo izvođenje nastavnog procesa te oprema za rad sa djecom sa poteškoćama u rastu i razvoju u vrijednosti od 20 000 KM (donacija Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine).

Osim toga, donacijom mještana i dijaspore, planirano je i farbanje vanjske fasade. Hušidić se zahvaljuje svim donatorima na nesebičnoj podršci za rekonstrukciju škole.

„Dragi učenici i uposlenici škole, sretan vam početak nove školske 2021./2022. godine, uz želju da u nju krenete sa obnovljenom energijom, optimizmom i željom za postizanjem još boljih rezultata“, poručio je Hušidić.

Mirela Salkić/Trend radio

Vezane vijesti: