Skoro dvije decenije postojanja FC ABC Podzvizd

U Velikoj Kladuši postoji dosta aktivnih sportskih klubova koji se, iako dolaze iz malih sredina, trude da postižu što bolje rezultate i da općinu predstave u što boljem svjetlu. Jedan od takvih klubova je i FC ABC Podzvizd, koji će  uskoro proslaviti svoju 20. godišnjicu, a put koji su prešli u skoro dvije decenije, nije bio nimalo jednostavan.


Na početku rada klub je brojao  preko 300 članova, uzrasta od 7 do 30 godina, jer Mjesna zajednica Podzvizd u kojoj je smješten klub, jedna je od najmnogoljudnijih na području općine . Danas klub broji 60 aktivnih članova, koji su raspoređeni  u 3 takmičarske kategorije: predpionirska, pionirska i kadetska kategorija. Sa sve tri kategorije rade dva trenera,  Amir Hušidić, certicifirani trener kluba koji je i nogometni sudija Prve lige FBiH, a drugi trener je Dževad Ćordić.
Prilikom posjete ovom klubu, razgovarali smo sa predstavnicom kluba Sabinom Hušidić, sa kapitenom kadetske selekcije Amarom Karalićem,kao i dvojcem na koji je ovaj klub itekako ponosan, a to su braća Omeragić.

“U vrijeme COVIDA 19 prošle godine trajala je samo polusezona koja je prekinuta te  su takmičenja  nažalost obustavljena”, izjavila je na početku samog razgovora, predstavnica kluba Sabina, ali je nastavila osvrćući se na neke od značajnih uspjeha kluba. Naime FC ABC Podzvizd može se pohvaliti da je  ušao u polufinale pionirskog Prvenstva BiH te da su  osvojili seniorsku Kantonalnu ligu, a nakon toga u narednim godinama osvajali su Lige kantona i sa ostalim nižim kategorijama.

Amar Karalić, kapiten kadetske kategorije  pričao nam je o svojoj ljubavi prema sportu i napomenuo da je motivacija uvijek bitna u svemu u životu, a reklo bi se ponajviše u sportu, ukoliko želite dobre rezultate.

“Moja ljubav prema sportu je urođena, jer sam od malih nogu pokazivao afinitet prema  nogometu“, kazao nam je Amar. Prema njegovim riječima  nogomet je daleko najpopularniji sport u Velikoj Kladuši, a posebne zahvale uputio je upravo velikodušnim građanima koji im skoro dvije decenije pružaju nesebičnu podršku.

Jedan od velikih uspjeha koje je nedavno iznjedrio FC ABC Podzvizd su braća Omeragić, tačnije petnaestogodišnji Adijan i šesnaestogodišnji Alen, koji trenutno igraju za mlađe selekcije FK Željezničar. Podrška porodice, trenera Adisa Hašića i njihova velika volja i motivacija bili su presudni za njihov uspjeh. Na pitanje ko mu je uzor, jedan od braće nam govori da je njegov uzor uvijek tu kao  i da je  ujedno i njegova najveća podrška, a radi se o njihovom ocu.
“Moj uzor je  moj otac, koji mi je usadio ljubav prema sportu, a posebno nogometu”-rekao je ponosno Adijan.
Braća Omeragić nadaju se da će se i ostaloj omladini koja se bavi sportom, pružiti prilika kao i njima i da će neko prepoznati njihov talenat. Poručili su i da se trudom i zalaganjem uvijek može više i bolje i da tome treba težiti svaki dan.
Veliki broj dječaka sa područja Općine prošao je kroz ovaj klub, koji je osnovan prvenstveno radi druženja, razvijanja ljubavi prema nogometu te razmjenjivanju zajedničkih interesa i ideja koje koriste u njegovanju prijateljstva i kvalitetnom korištenju slobodnog vremena.
FC ABC Podzvizd će nastaviti nizati uspjehe, a kroz njega će proći i nove generacije mladih ljudi zaljubljenih nogomet koji će ostaviti trag.


Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).


Priča rađena u sklopu projekta Škola novinarstva III generacija.

Autorica: Nedžma Nezirević

Vezane vijesti: