Spomen na generala Nanića: Grad Sarajevo sufinansira Muzej 505. Viteške brigade u Bužimu

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić jučer je u Vijećnici ugostila načelnika Općine Bužim Mersudina Nanića, a tom prilikom Karić i Nanić potpisali su Ugovor o finansijskoj podršci Grada Sarajeva od 50.000 KM Muzeju 505. Viteške brigade u Bužimu.

Ove godine na Dan brigade, 15. augusta, položen je kamen temeljac za izgradnju Muzeja u spomen na slavnog komandanta generala Izeta Nanića i svih poginulih pripadnika brigade Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine.

S obzirom na činjenicu da će u augustu naredne godine biti obilježeno trideset godina od formiranja jedne od najboljih brigada Armije RBiH – 505. viteške bužimske brigade, da je položen kamen temeljac u augustu ove godine, urađena projektno-tehnička dokumentacija i obezbijeđena inicijalna sredstva stvaraju se uslovi za početak gradnje Muzeja koji će biti najbolji poklon bužimskim vitezovima za njihov trideseti rođendan.Nakon potpisivanja ugovora načelnik općine Bužim Mersudin Nanić također se zahvalio gradonačelnici Karić, a posebno gradskom vijećniku Deljkoviću koji je bio prisutan, na upućenoj inicijativi, te posebno naglasio:–„Ovo su prva finansijska sredstva u ovoj godini i posebno me veseli što dolaze iz Grada Sarajeva s kojim smo već realizirali i završili neke projekte od interesa za našu lokalnu zajednicu. Vjerujem da će Federalno i Kantonalno ministarstvo za pitanja boraca i ratnih vojnih invalida planirati sredstva u svojim budžetima za izgradnju Muzeja i time doprinijeti njegovoj izgradnji i završetku radova do augusta naredne godine”.

Tokom susreta, razgovaralo se i o osnaživanju odnosa i proširenju saradnje bh. prijestolnice sa Bužimom i drugim gradovima bosanske Krajine.

“Radujem se saradnji sa kolegom Nanićem i našim budućim zajedničkim aktivnostima i projektima vezanim za unapređuje infrastrukturnih, turističkih, obrazovnih i zdravstvenih kapaciteta na dobrobit naših građana“, Karić.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti: