Supertalentirana Mia Ribić: Petnaestogodišnjakinja koja ruši stereotipe

Kada se pomene motocross u Velikoj Kladuši, prva asocijacija je Mia Ribić, petnaestogodišnjakinja koja se ovim ekstremnim sportom bavi već 11 godina. Kada neko pročita ovu informaciju, ko ne poznaje Miu pomisliće da je greška, ali nije tako jer je ova talentovana djevojčica počela da vozi motor sa svega četiri godine.

 „Motocrossom se bavim od svoje 4. godine, a za to je zaslužan moj tata, koji je i sam zaljubljenik u motore, a on me prvi put i stavio na motor. Jednostavno, razvila sam ljubav prema tom sportu.“, kaže Mia koja je za sve ove godine , osvojila veliki broj medalja i pehara na takmičenjima u regionu.

„Bila sam 4 puta prvakinja Hrvatske u motocrossu, 3 puta u supercrossu, te sam osvojila “zlatnu kacigu”. Također sam nastupila na nekoliko utrka Evropskog prvenstva i na jednoj utrci svjetskog prvensta. Već drugu godinu za redom sam dobitnica priznanje za “najbolju motociklisticu godine”, a ove godine se opet borim za titulu prvaka Hrvatske.“

Pored svih uspjeha, nije lako biti cura/djevojka, i stati na rampu sa dečkima, te biti rame uz rame sa njima. Susrela se sa dosta predrasuda jer je djevojčica koja vozi motor, ali to za nju nikad nije bila prepreka.

„Svjesna sam činjenice da su fizički jači, ali za mene to nema veze. Kad stanem na rampu sa njima, od tog trenutka do kraja utrke, ja sam jedna od njih, dam sve od sebe da ih dobro naprašim“, rekla nam je Mia.

Ono što je izdvaja od drugih, jeste da je  Mia  sama i uz pomoć roditelja otkrivala i usavršava svoje talente. Mia se pored motocrossa bavi i sviranjem, pjevanjem, plesom. Jednostavno ova djevojčica, sama otvara svoje stranice i ispisuje najljepše priče. Priče o motocrossu, muzici, plesu …

S obzirom da je srednjoškolka i da je vrlo teško uskladiti školske obaveze sa obavezama van škole, Mia je povezala školu i svoju ljubav prema motocrossu i sportu uopšte.

„Da bi lakše uskladila svoje školske obaveze sa ostalim aktivnostima upisala sam Sportsku Gimnaziju u Zagrebu, koja mi pruža mogućnost da se mogu usredotočiti na sport, jednako kao i na školu. Ali naravno, sve je stvar organizacije.“

Najveća podrška su joj roditelji i sestre kakve, kako Mia ponosno ističe, neko može samo poželjeti, zatim njen trener Miljenko Pernar, te cijela Mx Academija.

Mia će sigurno izrasti u posebnu osobu, koja će svojim primjerom motivirati druge, a rekla nam je i šta nju motiviše.

„Motivira me samo jedno, a to je AFIRMACIJA i to na različitim nivoima. Da bi uspjela kroz treninge to ostvariti, imam analitički i kreativan pristup treningu, bez stereotipa, pun modifikacija i zabave. Spremna sam se mijenjati i razotkrivati nove spoznaje i tako se izgraditi u čvrstu i stabilnu osobu, psihički spremnu na uspone i padove koje nosi sport i život. U tome imam podršku ljudi koji me okružuju.“

Kako nam je rekla još uvijek joj je rano govoriti o tome šta poslije srednje škole. Trenutno je skoncentrisana na uspjeh u motocrosuu i u njemu želi dogurati što je dalje moguće. Kao djevojčica, pa sad i već djevojka čiji primjer treba biti motivacija drugima, Mia nam je odala tajnu svog uspjeha, ali je i poslala poruku svojim vršnjacima.

„ Jednom ste mladi, nemate odraslih briga i odgovornosti. Nemojte biti lijeni, pronađite svoju motivaciju za bilo kakav sport ili rekreaciju. Pobjeda nije sve, ali želja za pobjedom jeste“.

Lajla Žalić/Trend radio

Vezane vijesti: