U Alternativnom domu kulture otvorena izložba „Začetak i razvoj industrijalizacije Velike Kladuše 1957-1977.“

Od danas u ADK možete pogledati izložbu „Začetak i razvoj industrijalizacije Velike Kladuše 1957-1977.“, koja je simbolično otvorena povodom Dana Općine Velika Kladuša, koji se obilježava 23.februara. Izložba sadrži oko 100 fotografija, dokumenta, eksponata iz „zlatnog“ doba Saniteksa-njegovo osnivanje i uspon.


S obzirom da je Saniteks otvorio vrata industrijalizaciji i modernizaciji ova izložba je krenula od začetka i razvoja ovog pogona, a u budućnosti se planira i izložba od 1977. godine, rekao je jedan od inicijatora izložbe Ramo Hirkić. Kazao nam je da je dugo vremena skupljao dokumente i fotografije koje je uglavnom pronašao kod bivših radnika, a posjetioci su uživali prepozvajući svoje sugrađane na tim istim fotografijama. Pored Hirkića inicijatori izložbe su i Husnija Ćatić i Hasan Pajazetović.


Da je Santiteks jako važan za Veliku Kladušu ističe i Nisveta Elezović, žena koja je u Saniteksu bila više od 40 godina. Kao omladinac ima uspomene i sjećanja na građenje ovog pogona, ali i njena prva praksa i zaposlenje je bilo baš tu. Kako ističe ima jake emocije gledajući ove stare fotografije, s obzirom da govore o njenom životu i životu mnogih žena i muškaraca tog doba.
Izložbu „Začetak i razvoj industrijalizacije Velike Kladuše 1957-1977.“ možete pogledati svakim danom od 12 do 20 h u prostorijama Alternativnog doma kulture do 27.februara 2021.godine.

Lajla Žalić/Trend radio

Vezane vijesti: