Učenici iz Vrnograča posjetili firme Miral i A.D.S.I. montaža

Jučer su učenici devetih razreda Osnovne škole “1. mart” Vrnograč, posjetili dvije
velikokladuške firme, te se na taj način detaljnije upoznali sa njihovim radom.
Radi se o firmama „Miral“ i A.D.S.I. montaža koje imaju sjedište u Vrnograču. Na samom početku posjete „Miralu“, direktor firme Boris Horvat, zajedno sa svojim uposlenicima, srdačno je dočekao učenike i nastavnike. Također, direktor Horvat, održao je kratko predavanje o razvoju „Mirala“.
Put razvoja ove firme, bio je trnovit, bilo je i uspona i padova, ali sve se na kraju isplatilo jer, upravo “Miral” danas važi za jednu od najuspješnijih firmi na području općine i USK. Prema riječima direktora firme, trebalo je mnogo zajedničkog truda i rada da se dosegne  današnji status i povjerenje kupaca. Firma “Miral”, bavi se proizvodnjom ALU i PVC stolarije, koju, kako Horvat kaže, izvozi na tržište Evrope, SAD-a, Kanade, a jedan manji dio na područje BIH. Ono na šta Horvat posebnu pažnju skreće učenicima, jeste značaj obrazovanja te da nije sve tako crno, da se i u našoj zemlji, može ostati i lijepo živjeti.
Dokaz toga svega, upravo je ova firma koja danas broji 105 uposlenika. Nakon obilaska proizvodnih pogona, zanimljivog predavanja direktora firme,  ugodnim i toplim gostoprimstvom, učenici su, malo je reći, bili oduševljeni i zahvalni na svemu.

Sljedeća firma koju su učenici, zajedno sa svojim nastavnicima posjetili, bila je firma
“A.D.S.I” montaža.
I ovo je primjer uspješne firme koja se nalazi u Vrnograču, koja, osim na našim područjima, posluje i u zemljama Evrope. Poslovođa firme, Zaim Tralješić, upoznao je učenike o proizvodnom asortimanu.
Osnovna djelatnost firme je proizvodnja izolacionih profila od lima i osposobljavanje kadrova za rad sa limom, te izoliranje cjevovoda i rezervoara. Učenici su bili sretni dobivenim informacijama tokom posjeta, koje će im, vjerujemo, koristiti kod odluke vezane za dalje školovanje.
Direktor škole Šerif Hušidić, zajedno sa uposlenicima zahvalio se na srdačnom prijemu
učenika prilikom ovih posjeta.


Na osnovu svega, može se zaključiti da su ove dvije firme primjer pozitivnog poslovanja na
području naše Općine. Svojim radom i kvalitetom, promovišu našu sredinu u pozitivnom
smislu te se nadamo da će i u narednom periodu bilježiti poslovne uspjehe.

Mirela Salkić/Trend radio

Vezane vijesti: