USK: NASTAVNICI 12 OSNOVNIH ŠKOLA POHAĐALI OBUKU U OKVIRU PROGRAMA SEKUNDARNE PREVENCIJE

U cilju uvođenja Programa sekundarne prevencije i razmjene znanja i vještina potrebnih za efikasnu identifikaciju i pružanje podrške djeci u riziku u deset osnovnih škola s područja Unsko-sanskog kantona održani su treninzi za nastavnike i stručne službe škola.

U periodu od 15. do 23.oktobra treninzi su održani u osnovnim školama “Bužim“ i „Mirsad Salkić“ – Čava, u općini Bužim, potom u cazinskim osnovnim školama „Ostrožac“, „Stijena“ i „Pećigrad“, a treninge su u ovom periodu pohađali i nastavnici OŠ „Podzviz“ Velika Kladuša, „Prve osnovna škola“, Velika Kladuša, sanskih škola „Vrhpolje“ i „Mahala“, te ključke OŠ „Ključ“.

U Kantonu 10 treninzi za nastavnike su u ovom periodu održani u OŠ „Drvar“ u Drvaru i  OŠ „Grahovo“ u Bosanskom Grahovu.

Obuku je prošlo ukupno 211 nastavnika i stručnih saradnika, od toga 185 u Unsko- sanskom kantonu i 26 u Kantonu 10.

Treninge su održale ekspertice s područja oba kantona, ukupno 12 pedagoga i 6 psihologa, podijeljenih u 6 timova za podršku.  Sve ekspertice su prošle dvodnevnu obuku, na kojoj su imale priliku da se detaljno upoznaju s školskim programom sekundarne prevencije te s instrumentima koji se koriste u sklopu ovog programa.

Treninzi su organizovani po već utvrđenom planu, uz poštivanje svih higijensko-epidemioloških mjera, a na obukama je uz trenere i predstavnike Genesis project prganizacijie, koja provodi ovaj program, bilo prisutno do 25 učesnika. 

Prema planu do 15.decembra 2020. godine biće realizovano ukupno 58 treninga, 49 treninga u osnovnim školama Unsko-sanskog kantona i devet treninga u osnovnim školama Kantona 10.

Program sekundarne prevencije ima za cilj blagovremenu prevenciju rizika društveno neprihvatljivih ponašanja kao i zaštitu djece od nasilja i zenamarivanja. Programske aktivnosti su usmjerene da učenik usvoji djelotvorna individualno i društveno prihvatljiva ponašanja razvijajući vještine potrebne za sveobuhvatan rast i razvoj, te brižno ophođenje prema sebi, drugima i/ili okruženju.

Realizaciju Programa na području USK odobrilo je Kantonalno ministarstvo obrazovanja, čiji eksperti rade na donošenju podzakonskih akata.  

Program sekundarne prevencije u školama Unsko-sanskog kantona i Kantona 10 realizuje humanitarna organizacija „Genesis Project“, kao tehnički partner UNICEF-a Bosne i Hercegovine, a projekat se realizuje po pokroviteljstvom Švedske vlade

Izvor:RTVUSK

Vezane vijesti: