USK: Potpisani ugovori za stipendije sa studentima iz populacije boračkih kategorija

Predstavnici Ministarstva za pitanja boraca i ratnih vojnih invalida Unsko-sanskog kantona danas su u Bihaću sa studentima iz populacije boračkih kategorija potpisali ugovore o dodjeli stipendije za akademsku 2020/2021. godinu. Ovogodišnje pravo na stipendiju ostvarilo je 580 studenata.

Vlada USK i ove godine finansira stipendiranje studenata iz populacije boračkih kategorija kojima će nakon današnjeg potpisivanja ugovora u roku 8 dana biti isplaćene stipendije za akademsku 2020/21. godinu. Visina stipendije u vidu jednokratne finansijske pomoći je 860 KM.

Prema riječima Mustafe Ružnića, premijera USK-a, s obzirom na pozitivna kretanja kada je u pitanju stabilnost budžeta, situacija je afirmativna u toj mjeri da će se narednih godina nastojati osigurati i povećavati iznos za stipendije. Obrazovanje je, prema njegovim riječima, put kojim se Vlada USK-a rukovodi, jer najveća i najbolja investicija je u mlade i obrazovane ljude.

Ove godine na konkurs za dodjelu stipendija Ministarstva za pitanje boraca USK-a prijavilo se više od 600 studenata od kojih je njih 580 ostvarilo pravo na stipendiju. Glavni kriteriji za njeno dobijanje su bili da je aplikant redovan student, da je pripadnik populacije iz boračkih kategorija i da nije korisnik drugih izvora stipendija. Samir Jašaragić, ministar za pitanja boraca i RVI kaže kako će se društvu ova investicija pozitivno vratiti jer ulaganje u obrazovanje nije trošak, već budući benefit zajednice.

Vlada USK, prema riječima premijera Mustafe Ružnića u narednom periodu nastojat će putem ministarstava i institucija u okviru njihovih nadležnosti osigurati za mlade ljude iz boračkih kategorija obavljanje pripravničkog staža. Na taj način će im se pomoći da naprave posljednji korak do zaposlenja a krajnji cilj je zaustaviti trend odlaska mladih s ovog područja.

Izvor:RTVUSK

Vezane vijesti: