Ustavni sud odluku o Budžetu velikokladuškog načelnika proglasio neustavnom

Ustavni sud FBIH donio je odluku o neustavnom proglašenju budžeta općine Velika Kladuša od strane općinskog načelnika Fikreta Abdića. Ova odluka je donesena na zahtjev premijera USK koji je zatražio da se utvrdi da li je odluka u skladu sa Ustavom.

„Utvrđuje se da su Budžet Opštine Velika Kladuša za 2020. godinu i Odluka o izvršavanju Budžeta Opštine Velika Kladuša za 2020. godinu (Službeni glasnik Opštine Velika Kladuša“, broj: 4/20) doneseni suprotno Ustavu Federacije Bosne i Hercegovine od strane neovlaštenog organa“, stoji u presudi Ustavnog suda od 1.7.2020.

Ustavni sud istovremeno utvrđuje da je budžet koji je Općinsko vijeće usvojilo 31.3. 2020. Usvojen u skladu sa Ustavom i zakonskim propisima.

U presudi se navodi da se budžet koji je usvojilo OV pod hitno treba objaviti u Službenom glasniku općine. Ovom odlukom se rješavaju mnoge nedoumice koje su bile kod nekih prisutne kada je u pitanju zakonitost donošenja budžeta OV. Napominjemo da je Općinski načelnik u potpunosti ignorirao odluke OV tako da je samostalno proglasio budžet 1.4.2020. i kako saznajemo po njemu izvršio veliki broj plaćanja, a na to nije imao pravo jer nije uvažio Odluku o budžetu usvojenu od strane Vijeća. Pored ove očite nezakonitosti načelnik je službenicima općine zabranio i objave odluka koje je Općinsko vijeće donosilo. Jedna od odluka koju je Vijeće usvojilo bila je i ona o imenovanju Skupština JP, zbog čega aktuelni direktor Komunalija je osporavao odluku jer, kako nezvanično saznajemo, zbog toga što odluka nije objavljena u Službenom glasniku.

Kako smo dobili informaciju, vrše se tehničke pripreme da se Odluka o budžetu sutra ili prekosutra objavi u Službenom glasniku općine, a da li će sa njom biti objavljene i druge odluke ostajemo da vidimo.

Mersad Sarajlija/Trend radio

Vezane vijesti: