Velika Kladuša: Svečana sjednica bez prisustva 12 vijećnika

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća okončano je obilježavanje 23. februara Dana općine Velika Kladuša. Na samom početku prisutnima se obratio predsjedavajući OV Admil Mulalić, koji se u svom referatu dotakao historijskih podataka vezanih za 23. februar 1942., datum kada je Velika Kladuša prvi put oslobođena u Drugom svjetskom ratu. Mulalić je istakao da se ovogodišnji Dan općine odvija u vrlo specifičnim uvjetima zbog situacije uzrokovane COVIDOM-19, a zbog kasnog konsituisanja OV i zbog neformiranja radnih tijela Vijeća, ove godine nije bilo dodjele tradicionlanih februarskih nagrada i priznanja.

Na kraju obraćanja Mulalić je izrazio nadu da će iduće godine ovaj praznik dočekati u puno boljem ozračju, a j pozvao je građane da posjete izložbu u ADK na temu “Začetak industrijalizacije u Velikoj Kladuši 1957.-1977.” koja je organizirana u čast Dana općine.

Nakon obraćanja, predsjedavajući je dao riječ predsjednicima klubova stranaka koje su prisustvovali svečanoj sjednici. Prvi za govornicu je izišao predsjednik Kluba DNZ-a Dinko Ljubijankić koji je uputio čestitku građanima Velike Kladuše, a istovremeno je uputio zamjerku zbog neprisustva sjednici Općinskog načelnika. U kratkom obraćanju Ljubijankić je iznio konstataciju da je trenutno stanje na području općine daleko od dobrog, da ga treba mijenjati  i da tu činjenicu ne možemo ignorisati.

Za riječ se potom javio predsjednik Kluba Naše stranke Amir Purić, koji je govorio o antifašizmu Kladuščana, kao i historijskim činjenicama vezanim za razdoblje NOR-a. Da se konkretnim primjerom trebaju sačuvati tekovine antifašizma, a kao primjer je naveo da treba zaštiti i restaurirati zgradu Starog hotela kao mjesto gdje je održana Druga partijska konferencija za karlovački okrug.

Nakon njega za govornicu je izašla predsjednica kluba Laburističke stranke Elvira Abdić Jelenović, koja je govorila o potrebi njegovanja kulture sjećanja stanovnika Velike Kladuše u cilju očuvanja sopstvenog identiteta.

U ime Općinskog načelnika prisutnima se obratio njegov savjetnik Ervin Abdić, koji je tokom izlaganja govorio o projektima koje je općina realizirala do sada, kao i o onima čija je realizaciju u toku ili se planira. Po običaju najviše je bilo riječi o projektima kestena, projektu IFAD,  projektu izgradnje garaža, a bilo je riječi i o  projektima izgradnje tržnice i rješenja deponije Radića most. Savjetnik se dotakao i uspješnih velikokladuških poduzetnika, koji su u 2019. godini, kako je istakao, ostvarili izvoz od 67 miliona KM čime je Velika Kladuša  zauzela drugo mjesto na USK.

Ono što je evidentno jeste da je i ova sjednica pokazala totalnu razjedinjenost političkih stranaka u Vijeću, jer sjednici nisu prisustvovali vijećnici SDA, A-SDA, SDP-a, NIP-a, kao ni nezavisni vijećnik Amir Ćufurović. U svemu ovome indikativno je da se niko nije dotakao Komunalija, koje je u prijašnjim godinama billo “okosnica razvoja” i koje su proteklih godina potrošile oko 10 miliona KM budžetskih sredstava. Prilikom obraćanja ovlaštenik Općinskog načelnika je govorio o brojnim projektima, od kojih je realno većina samo pusta želja, a neki zacrtani u sadašnjioj situaciji su neostvarivi. Pomalo je bilo licemjerno govoriti u uspjehu velikokladuških poduzetnika, a da istovremeno Općina tim poduzetnicima godinama nije pomogla ni oko čega. Čak šta više, bilo je i suludih pokušaja da se poduzetnicima naredi da ruše objekte u koje je uloženo na desetine miliona maraka.

Prije svečane sjednice u parku ORB „7 Sekretara SKOJ-a“ položeno je cvijeće na spomen obilježju NOR-a.

Mersad Sarajlija/Trend radio

Vezane vijesti: