Vijeće bez kvoruma, Kajtezović izjavio da nije prisustvovao sjednici zbog poslovnih obaveza

Za danas zakazana 8. redovna sjednica velikokladuškog vijeća nije održana jer nije bilo kvoruma. Na sjednici se pojavilo 14 vijećnika (SDA, NES, NS, Nezavisni klub, vijećnik DNZ-a Dinko Ljubijankić i vijećnici SDP-a Ibrahim Kajtezović i Aladin Ćerimović). Na sjednici se iz novoformirane većine nije pojavio Ibrahim Bato Kajtezović, kao i vijećnici Laburističke stranke i vijećnik DNZ-a Rifat Dolić. Po predviđenom dnevnom redu vijećnici su se trebali očitovati o zahtjevu Općinskog načelnika za preispitivanje odluka koje je Vijeće donijelo na prethodnoj sjednici.
“Isključivi krivac za neodržavanje sjednice je Ibrahim Bato Kajtezović, koji se svjesno nije pojavio na današnjoj sjednici iako to nije nagovjestio prethodnih dana. Ovakvim potezom novoformirana većina više ne postoji”, izjavio je Dinko Ljubijankić predsjedavajući OV koji je na ovu funkciju izbran priije mjesec dana od strane 15 vijećnika tadašnje većine.
“Ovo je trebala biti jedna od najznačajnijih sjednica Vijeća, jer je na njoj trebala biti potvrđena odluka o opozivu načelnika, ovaj postupak je trenutno zaustavljen zbog nedolaska vijećnika Ibrahima Bate Kajtezovića. Svako ima svoju odgovornost i treba se nositi sa njom”, rekao je Amir Purić predsjednik Kluba Naše stranke.


“Sa ovim današnjim dešavanjem, nastavljen je politički igrokaz u Velikoj Kladuši i sa ovim će ponovo nastati pat pozicija u OV koja će ponovo ocrniti i unazaditi općinu. Ova situacija ponovo pokazuje da nemamo potpuno odgovorne političare koji mogu iznijeti ove procese”, kazao je Asim Veladžić predsjednik Kluba SDA.
Slično je izjavio i Amir Ćufurović predsjednik Nezavisnog kluba koji je istakao da članovi njihovog kluba čvrsto stoje iza potpisanih principa, jer su svijesni da je većina građana na izborima prošle godine pokazala da ne podržava politiku Laburističke stranke i aktuelnog načelnika.
Niko iz Kluba SDP-a nije bio voljan za davanje izjave, jedino što su rekli poslije sjednice jeste da će se organi stranke očitovati oko današnjeg nedolaska na sjednicu vijećnika Kajtezovića.
Da bi dobili kompletnu sliku oko današnjeg dešavanja kontaktirali smo Ibrahima Batu Kajtezovića, vijećnika koji se nije pojavio na današnjoj sjednici. Kajtezović nam je u telefonskom razlogu rekao da se on danas nije pojavio na sjednici zbog poslovne spriječenosti i da nikakvi drugi razlozi ne postoje, još je kazao da nije sklopio nikakav dogovor sa Laburističkom strankom i što se tiče njega da ostaje dio novoformirane većine.
Današnja dešavanja su pokazala da su zakulisne radnje i dalje prisutne na velikokladuškoj političkoj sceni, jer bez obzira na sve teško je za povjerovati da su “poslovni” razlozi spriječili vijećnika Kajtezovića da se pojavi na ovako bitnoj sjednici. Prije bi razlozi mogli biti druge prirode, a mogli bi se odnositi na obećanja i ustupke Kajtezoviću u narednom periodu. Vrijeme koje slijedi daće odgovore na mnoga pitanja.

M. Sarajlija/Trend radio

Vezane vijesti: