VLADA USK U SKUŠTINSKU PROCEDURU UPUTILA PRIJEDLOG ZAKONA O ORUŽJU I MUNICIJI

Novi Zakon o oružju i municiji u USK, koji je upućen u skupštinsku proceduru, poslužit će i kao primjer na nivou države, entiteta i ostalih kantona u Federaciji BiH, s obzirom da je ovo lista priroriteta Evropske unije.

Na sjednici Vlade Unsko-sanskog kantona, u skupštinsku proceduru upućen je Prijedlog Zakona o oružju i municiji.

Pored novih vremenskih odrednica, Zakon donosi različite olakšice za fizička i pravna lica, a ujedno s ovom izmjenom izvršeni su prioritetni zadaci koje zahtijeva Evropska unija.U odnosu na raniji zakon, sad je osigurana sudska zaštita fizičkim i pravnim licima, što je možda i najbitnija novina. Pored ovog, osobe starije od 21 godinu mogu dobiti odobrenje za nošenje oružja. Novi zakon donosi i druge izmjene.

Na sjednici je utvrđen je i Prijedlog rada Vlade za tekuću godinu, a određeno je i da se donese godišnji program rada sa najznačajnijim zadacima koje treba izvršiti u toku godine, ali i definirati rokove u kojima će se pojedina pitanja razmatrati.

Prema riječima predstavnika Vlasti, 2021. godina prioritetna je za stabiliziranje nagomilanih problema u Unsko-sanskom kantonu.

Izvor:RTVUSK

Vezane vijesti: