Zamjenica predsjedavajućeg naprasno prekinula sjednicu, nova većina održala press konferenciju

Za danas planirana 7. redovna sjednica velikokladuškog vijeća, naprasno je prekinuta od strane zamjenice predsjedavajućeg Emine Ćehić. Prekidu sjednice prethodile su brojne diskusije i replike od strane vijećnika, a glavna rasprava se vodila oko dnevnog reda sjednice. Nakon što je zamjenica predsjedavajućeg pročitala prijedlog dnevnog reda, za riječ se javio vijećnik Amir Purić koji je u ime 15 vijećnika predložio da se u dnevni red uvrste dvije nove tačke, a to su izbor predsjedavajućeg i glasanje o opozivu Općinskog načelnika, kao i da se zbog obimnosti određene tačke skinu. Nakon ovog prijedloga krenule su diskusije i replike, a sve se svodilo na to da li se na sjednici mogu uvrstiti nove tačke na dnevni red ili ne može.
Obrazloženje zamjenice predsjedavajućeg bilo je da novopredložene tačke nisu prošle zakonsku proceduru, dok je novoformirana većina pozivala se na Poslovnik OV u kojem stoji da se dnevni red utvrđuje na samoj sjednici Vijeća.
Nakon brojnih izlazaka za govornicu, međusobnog optuživanja i različitog tumačenja zakonskih akata, zamjenica predsjedavajućeg je naprasno prekinula sjednicu, objašnjavajući da ne postoje uvjeti za nastavak, na osnovu člana 57. Poslovnika, u kojem stoji “da se sjednica prekida ukoliko se ne može održati red na sjednici”?

Ukoliko je veliki broj diskusija i replika povod za prekid sjednice, onda neko pogrešno shvata i tumači parlamentarnu demokratiju.
Na pokušaju održavanja sjednice, prvi put su uživo pojavio i aktuelni načelnik Fikret Abdić. Na samom početku sjednice vijećnici su minutom šutnje i učenjem fatihe odali počast nedavno preminulom predsjedavajućem OV i bivšem načelniku Velike Kladuše Admilu Mulaliću.


Neposredno nakon prekida sjednice, predstavnici novoformirane većine (SDA, SDP, NS, NES, Nezavisni klub i vijećnik DNZ-a Dinko Ljubijankić), odžali su vanrednu press konferenciju na kojoj su predstavnicima medija iznijeli stavove o prekidu sjednice i nagovjestili naredne poteze. Svi prisutni politički subjekti nove većine su iznijeli zajednički stav da je prekidom sjednice prekršen Poslovnik Vijeća, kao i ostali zakonski propisi. Kako su nagovjestili, ono što slijedi jeste upućivanje zahtjeva za vanrednu sjednicu koja bi se trebala održati narednih dana. Na press konferenciji predstavnici stranaka su još jednom istakli da je formirana nova većina u vijeću, a da će oni istrajati na imenovanju predsjedavajućeg i glasanju o opozivu načelnika Abdića.


Ono što je izvjesno nakon današnje sjednica, jeste da će Laburistička stranka vjerovatno pokušati opstruirati glasanje o opozivu načelnika, kojeg bi u konačnici poslije ispoštovane procedure mogli opozvati građani referendumom, koji bi se organizirao nakon okončane procedure u Vijeću.

M. Sarajlija

Vezane vijesti: