Zbog čega se ne završava procedura oko stipendija?

Prije osam dana  fb grupa velikokladuških studenata „Općinska stipendija“ (njih 50) uputila je Otvoreno pismo Općinskom načelniku, predsjedavajućem OV i predsjednicima klubova OV, u kojem traže što hitnije rješavanje procedure oko dodjele stipendija za ovu akademsku godinu. Studenti su tada dali rok od osam dana da ih se izvijesti o tome šta će se uraditi po ovom pitanju. Tokom današnjeg dana u redakciju je stiglo saopćenje iz  Komisije za žalbe, u kojoj stoji da je Komisija održala sjednicu na kojoj je razmatrana i problematika isplate stipendija studentima. U saopćenju stoji da je shodno ranijoj naredbi, načelnik i ovog puta zabranio državnim službenicima saradnju sa članovima komisije, koji su i vijećnici OV. Kako su naveli u saopćenju, članovi Komisije za žalbe traže od Općinskog načelnika da pod hitno isplati stipendije jer su stvorene sve pretpostavke da se to uradi u narednom periodu.

Predstavnici grupe studenata izrazili su razočarenje što još uvijek nisu dobili nikakav odgovor iz Kabineta načelnika, jedino su dobili odgovor od predsjedavajućeg Vijeća Fikreta Bašića, koji ih je tokom dana i primio u svom kabinetu.

Sigurni smo da bi situaciju sa stipendijama trebalo što prije riješiti, potpisati Ugovore sa stipendistima na način kako to trenutna situacija dozvoljava. Situacija izazvana korona virusom pogodila je sve slojeve društva, pa tako i studentsku populaciju koji su sa akademskom godinom krenuli još u oktobru a do danas nisu dobili ni jednu stipendiju.

Trend radio/Mersad Sarajlija

Vezane vijesti: