Zbog korone život ne smije stati, dozvolite nam da održimo maturalne zabave

Zašto maturanti toliko žele maturu? Razlog nije toliko primitivan i sebičan, kao što je da se djevojke srede i obuku najljepše haljine. Cilj maturalne zabave nije samo da se provedemo, to možemo i bez mature, organizirajući privatnu zabavu ili da se okupimo u nekoj diskoteci. Ono što mi želimo je čar maturalne zabave.

Dragi svi, ukradeno nam je najljepše doba srednje škole. Završili smo četvrti razred preko ZOOM-a, a trebali smo i maturu. Dolazeći u školske klupe da polažemo maturu, vratio nam se osjećaj škole, zajedničkog druženja i dolazila nam je svijest da je jako bitan period našeg života gotov. Maturalna zabava je naša zadnja prilika da učinimo ovu situaciju boljom i ljepšom i da imamo kraj kakav zaslužujemo. Ostat ćemo zapamćeni kao generacija pandemije ili korona generacija. Taj naziv želimo učiniti pozitivnim i kao korona maturanti želimo da ostanemo pozitivni i izađemo kao borci koji su unatoč situaciji uspjeli se oprostiti od srednje škole kako dolikuje i počeli se pripremati za put koji je za svakog od nas drugačiji.

Smatramo da nije u redu da mi, kao učenici koji dodjelom diploma prestajemo biti učenici, ne možemo imati maturalnu zabavu.  Ako su dozvoljene mnoge stvari, jer bez obzira na sve život mora ići dalje, ne razumijemo zbog čega se opet provlači teza da mature treba zabraniti. Ako je zbog straha od virusa, sigurno je da postoji mnogo više situacija gdje postoji veći rizik. Maturalna zabava je ustvari i jedina zabava koja se može iskontrolisati bez većih posljedica.

Naravno, naša želja da te mature bude nije samo želja učenika, već i naših roditelja, profesora i naših najbližih. Po nekim navodnim istraživanjima za mladost koju vi spominjete virus nije tolika prijetnja i kao mladi smo otporni na virus. Tako primjera radi, u velikokladuškoj Gimnaziji ukupno ima 46 maturanata, te kao takvi zadovoljava pravilo okupljanja od 100 ljudi u zatvorenom prostoru. Ukoliko neka škola premašuje ovaj broj, ministarstvo zajedno sa školom treba naći mogućnost održavanja maturalne zabave.

Naravno, ne želimo ugroziti nikoga, svjesni smo i epidemije i posljedica, ali isto tako tražimo da ne budemo uskraćeni jednog od najvažnijih događaja u našem životu. Zajedno nađimo način da održimo maturalnu zabavu maturanata 2020.

Trend radio/Lajla Žalić

Vezane vijesti: