”Zdravi zalogajčić”- slatkiši bez grižnje savjesti

Dvadesetdevetogodišnja Anela Hušidić-Salkić bachelor je zdravstva odnosno sanitarni inžinjer. Njeni dani ispunjeni su velikom dozom energije i ljubavi koju joj pruža njen dvogodišnji sin Ahmed i iako kaže da je nezaposlena, naglašava da se ta nezaposlenost tiče struke, jer kao majka nikada niste nezaposleni. Anela je neko ko se trudi živjeti zdravim načinom života, a na to se čvrsto odlučila rođenjem svog djeteta. Zdrava ishrana važna je za zdrav i uspješan razvoj, kako malih tako i velikih ljudi, a kako bi sve to ponudila svom Ahmedu, odlučila je raspitati se malo više o svemu tome i započeti kulinarsku avanturu. Danas je sve to prešlo na neki veći nivo i svoje recepture ne čuva samo za svoje ukućane već ih dijeli i sa svima onima koji žele zalogaje bez grižnje savjesti. Anela i njen muž započeli su proizvoditi ”Zdrave zalogajčiće” koji su zaista zdravi i ukusni, a takvu kombinaciju je zaista teško dobiti.
Pitali smo je otkud baš ”Zdravi zalogajčić”?
”Pa sve je započelo rođenjem mog sina. Oduvijek sam bila zastupnik zdrave ishrane ali nekako s njegovim dolaskom to je još više došlo do izražaja. Više sam se posvetila istraživanju zdravih recepata kako u slanoj tako i u slatkoj varijanti, jer sam upravo njemu htjela ponuditi zdravu ishranu od samog početka. Ja iskreno, uživam u kuhanju i dekorisanju onog sto napravim, i tako sam nekako spontano počela i objavljivati slike tih slanih i slatkih recepata na društvenim mrežama. Onda su se počeli javljati prijatelji s pozitivnim komentarima kako sve super izgleda, da slučajno ne prodajem, kako bi oni mogli doci do toga i slično”, odgovorila nam je Anela. Tada je odlučila pokrenuti vlastiti biznis i svoj hobi pretvoriti u izvor prihoda. Sam početak nije bio jednostavan jer namirnice od kojih se proizvode slatki, zdravi zalogajčići su skupe jer su eko proizvodi i nisu baš lahko dostupne.


Za pripremu koriste pažljivo birane, energetski i nutritivno vrijedne namirnice od orašastih plodova, hurmi, meda, javorovog sirupa, kokosovog ulja, kokosovog šećera, tamne čokolade, raznih pahuljica, speltinog brašna, kao i biljnih mlijeka koja sami proizvode u kućnoj radinosti. Željeli su pokazati svima da se u slatkom može uživati bez grižnje savjesti, i da svi oni koji su slabi na slatkiše potraže zdraviju varijantu i poklone svom organizmu ono najbolje.
”Naši zalogajčići su itekako slatki, a ujedno i zdravi pa zar može bolja kombinacija?” pitala nas je kroz smijeh Anela.
Uz svaki novi recept koji objave putem društvenih mreža, naglase šta sadrži, kako bi kupcima bilo lakše odabrati svoj omiljeni zdravi zalogajčić.
Prodaju je, kaže, započela sa čokoladnim hurmama koje su napravile veliki bum i odmah bile izrazito tražene jer su ukusne i čine odličnu kombinaciju sa čokoladom i orašastim plodovima. ”Potražnja je bila velika i hurme su se tražile kako za porodični ambijent tako i za neka velika okupljanja. Tek kad smo vidjeli da je dosta osoba zainteresirano za naše hurme odlučili smo da ponudimo i druge zdrave slastice”, ispričala nam je Anela.
Bazirali su se, kako kaže, na mini varijante slastica koje su dovoljne za jedan zalogaj i koje su upakovane u zasebne paketiće pa otud i naziv “Zdravi zalogajčić”. U ponudi imaju keksiće od kokosa, badema, lješnjaka, datula, tu su i zdrave kuglice, štanglice, mafini i ostali oblici zdravih zalogaja. Recepte uglavnom pronalaze na instagramu ali i mnoge od njih prilagode svojim mogućnostima, pa tako većina ovih slastica zapravo bude unikatni proizvod. Recepte ne dijele jer , kako kažu, ulažu mnogo truda, kako u istraživanje, prikupljanje namjernica, tako i u pripremu, te smatraju da sve to ima svoju cijenu i vrijednost.


”Imali smo i kupce koji su onkološki pacijenti, koji moraju paziti na svoju prehranu, ali su bili oduševljeni našim proizvodima i uživali su u svakom zalogaju. Mi zaista smatramo da danas u svijetu u kojem rastemo i okolini koja nas okružuje itekako trebamo da se posvetimo sebi i svom zdravlju, onom što unosimo u svoj organizam i čime ga hranimo”, kaže Anela.
Zdravi zalogajčići su odličan izbor slatkiša kako za velike tako i za male iz razloga što ove slastice ne sadrže bijelo brašno, palmino ulje i druge nezdrave masnoće niti rafinirani bijeli šećer. Svakom roditelju koji zeli ponuditi svom djetetu slatkiš treba da bude važno šta taj proizvod sadrži i da zna sa čime puni stomačiće svojih najmlađih.
Anela i njena porodica pronašli su zdraviju varijantu i nadaju se da će više ljudi prepoznati kako živjeti zdravo uz konzumaciju provjerenih i nutritivno vrijednih namirnica i da ćemo ubuduće umjesto obične čokolade, zastati i razmisliti o nekoj zdravijoj, a isto tako ukusnoj varijanti slatkog.

Nejra M.Lj./Trend radio

Vezane vijesti: