Zdravstveni radnici izrazili nezadovoljstvo trenutnim stanjem u zdravstvu kantona

Strukovni sindikat zdravstvenih radnika i doktora USK-a održali su danas petominutni štrajk upozorenja.

Razlozi za štrajk su nagomilani problemi u zdravstvu, nepoštivanje njihovog rada i kašnjenje martovske plate. Članovi svih sindikalnih podružnica u Kantonu su danas pet minuta do 12 javno iskazali nezadovoljstvo i tražiti da se njihovoj struci vrati dignitet i omoguće bolji uvjeti rada

Muhamedagić Mirsad, predsjednik nezavisnog strukovnog  sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu USK, ujedno i predsjednik posebne organizacije Doma zdravlja Velika Kladuša, rekao nam je da su jučer u 11 sati imali sastanak u Vladi USK gdje su bili prisutni ministar zdravstva i predsjedavajući skupštine USK. Razlog za ovo bilo je to što nije isplaćena plata za mart, a razlog je što Zavod za zdravstveno osiguranje nije isplatio redovne tranše koje isplaćuje svim zdravstvenim ustanovama da bi se podijelile plate.

“Izvršili smo pritisak da se vidi razlog i uvidjeli su gdje leži problem. U zadnji čas je donesen budžet USK, nakon toga ovih dana se navodno ide u rekonstrukciju vlade USK i pojedinci su vjerovatno pokušali ucjenama da se prvo napravi rekonstrukcija vlade, pa da se onda usvoji plan ZZZO za 2021. godinu, međutim iz sindikata ne pristaje na te ucjene, oni hoće sredstva da se radnicima mogu isplatiti plate”, poručuju iz Sindikata.

„Mi smo tražili da se danas do 12 uplate tranše svim zdravstvenim ustanovama, a vidimo da to očito ne žele“, kaže Muhamedagić.

Ne radi se samo o platama radnika , ta sredstva koja kasne pokrivaju sva materijalna sredstva i tim činom Domovi zdravlja su jednostavno u blokadi. Očekuje se Skupština u ponedjeljak da se izglasa i  usvoji plan rada ZZZO.

“Nije ovo sve pošteno prema zdravstvenim radnicima, posebno u pandemiji COVID 19, gdje najviši pritisak imaju upravo zdravstveni radnici. Zdravstveni radnici su zaslužili da bar na vrijeme dobiju platu”, ističe Muhamedagić.

Iz Sindikata porčuju: „Mi na ovome nećemo stati, a ovo danas nije štrajk, mi ukazujemo na problem, a ako u ponedjljak ne bude usvojen plan rada ZZZO i ne puste se isti dan tranše svim zdravstvenim ustanovama, mi ćemo poduzeti radikalne mjere. Politička pitanja neka rješavaju unutar političkih partija, a ne preko sistema zdravstvene zaštite!“

Nadamo se da će se u što skorijem periodu iznaći rješenje za ovakvu situaciju, a eventualni štrajk zdravstvenih radnika bi u sadašnjoj situaciji izazvao nesagledive posljedice.

Lajla Žalić/Trend radio

Vezane vijesti: