Zdravstvo : U prioritetu osnaživanje ambulante za žene i ženske bolesti u Domu zdravlja Velika Kladuša

Ambulanta za žene i ženske bolesti u Domu zdravlja Velika Kladuša uskoro će biti renovirana, kako bi mogla odgovoriti zahtjevima lokalnog stanovništva, ali i migrantske populacije čije su potrebe za ovom vrstom zdravstvene njege sve učestalije.

Posljednjih godina, zbog povećanog tranzita migrantske populacije veliki teret su ponijeli Domovi zdravlja u Bihaću i Velikoj Kladuši.

Usluge koje su pružali ovoj populaciji uglavnom su se odnosile na povrede nastale u međusobnim obračunima migranata. Ova godina je donijela probleme i potrebe sasvim druge prirode. Zbog toga su odlukom Vlade USK na posljednjoj sjednici odobrena sredstva u visini od 90 hiljada maraka kojima će biti renovirana ambulanta za žene i ženske bolest pri Domu zdravlja Velika Kladuša.

Itekako pozitivan je ovo korak za trudnice i pacijentice čije zdravstveno stanje zahtijeva hitne intervencije. Prioritet je ovo i zbog sve većeg broja trudnica i porodilja koje su pozitivne na koronavirus. Inače, higijensko – epidemiološka služba pri Domu zdravlja je rad organizirala prema mogućnostima i raspoloživom kadru. U tom pravcu pojačan je i rad trijažnog punkta koji radi u tri smjene. 

Izvor:RTVUSK

Vezane vijesti: