Zvanično predstavljena kandidatura Jasmina Hušića za načelnika Velike Kladuše

Danas je  na Starom gradu u Velikoj Kladuši održana press konferencija Jasmina Hušića, kandidata za načelnika općine, kao i šest političkih stranaka koje podržavaju njegovu kandidaturu na predstojećim lokalnim izborima (SDA, DNZ-Krajiška stranka, A-SDA, SDP, KSPP i Naša stranka). Na samom početku moderator konferencije je rekao da je današnjem događaju trebao prisustvovati i predstavnik DF-a, međutim zbog opravdanih razloga nije prisustvovao samoj konferenciji.

Odmah u početku predstavnici političkih stranaka i kandidat za načelnika Jasmin Hušić su potpisali zajednički dokument „Platforma za lokalne izbore u općini Velika Kladuša 2020. –Velika Kladuša za sve nas“. Nakon potpisivanja, prisutnima su se obratili predstavnici stranaka, koji su istakli zadovoljstvo što su nakon nekoliko mjeseci međusobnih razgovora uspjeli doći do ovog čina. Svi predstavnici stranaka su pozvali i ostale političke subjekte i nezavisne kandidate da se pridruže u zajedničkom nastupu na predstojećim izborima kada je u pitanju davanje podrške zajedničkom kandidatu. Svaki drugačiji pristup, kako su istakli, je samo razbijanje biračkog tijela i ne ide u prilog onima koji žele promjene na izborima u novembru.

Poslije njih prisutnima se obratio i kandidat za načelnika Jasmin Hušić, koji je u svom obraćanju istakao važnost samog trenutka i kako je istakao, ovo je prvi put u historiji višestranačja u Velikoj Kladuši da se dešava da ovoliki broj političkih subjekata stane iza jednog kandidata za općinskog načelnika. „Naš cilj je da nakon ovih izbora uspostavimo jedan sistem pravednosti za sve građane u kojem će biti eliminirani korupcija, pohlepa i ostale nečasne radnje. Ovo jedinstvo koje smo pokazali ukazuje da smo na dobrom putu i siguran sam da će građani to prepoznati“, rekao je Hušić.

Na novinarsko pitanje da li će građanima biti ponuđen program načelnika za četverogodišnji mandat, Hušić je istakao da će se to u svakom slučaju desiti u narednom periodu sa jasnim i konkretnim ciljevima. Jedno od pitanja se odnosilo i na zajedničku kampanju svi subjekata, a odgovoreno je da je to detaljno regulirano samom Platformom.

Jasmin Hušić rođen je 1977. godine  u Velikoj Kladuši, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je na Fakultetu kriminalističkih nauka Univerziteta u Sarajevu, a magistrirao je pravne znanosti na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Doktorski rad na temu „Zaštita prava na lokalnu samoupravu, reguliranje i funkcioniranje općina kao jedinica lokalne samouprave u FBiH“ obranio je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Zaposlen je u Općini posljednjih 17 godina.

Ono što je izvjesno jeste da nas do novembarskih izbora čeka interesantna utrka, kako za poziciju načelnika, tako i za Općinsko vijeće. Ako ne bude novih prolongiranja od strane CIK-a, tokom jula mjeseca bi se trebali znati imena ovjerenih kandidatura za načelnike kao i ovjerene liste za Općinsko vijeće.

Trend radio/Mersad Sarajlija

Vezane vijesti: