MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Demonstranti u Bejrutu se sukobili s policijom: Krive vladu za razorne eksplozije

Nakon snažnih eksplozija koje su pogodile Bejrut i odnijele živote najmanje 137 osoba uslijedili su protesti protiv vlade na ulicama libanske prijestolnice na kojima su se demonstranti sukobili sa sigurnosnim snagama.Demonstranti su se okupili u blizini parlamenta gdje su policajci tokom protesta u više navrata bacili suzavac među njih, prenosi BBC.

Nezadovoljne građane glavnog grada naljutila je činjenica da je teške eksplozije prouzrokovao amonijev-nitrat koji je nesigurno skladišten još od 2013. godine. Mnogi u Libanu kažu kako je vladina nepažnja dovela do eksplozija u Bejrutu u kojima je poginulo najmanje 137 ljudi, a ranjeno je oko 5.000.

Eksplozije su uništile čitave četvrti u glavnom gradu, a brojne kuće i preduzeća sada su tek ruševine. Još uvijek se traga za desetinama ljudi za koje se vjeruje da su ostali zaglavljeni u ruševinama.

Libanska državna novinska agencija javila je da je 16 osoba privedeno u okviru istrage koju je ove sedmice najavila vlada.

Nakon katastrofe dva zvaničnika su podnijela ostavke, zastupnik Marwan Hamadeh i libanski ambasador u Jordanu Tracy Chamoun. Ambasador je rekao da je katastrofa koja se desila u Bejrutu pokazala potrebu za promjenom vodstva države.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron također je posjetio glavni grad i rekao da je u Libanu potrebno vidjeti “duboke promjene” vlasti. On je pozvao i na međunarodnu istragu katastrofe.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa