MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Grad Bihać predložio lokaciju “Lipa” za smještaj migranata iz Bire i Vučjaka

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić dostavio je Vladi Unsko-sanskog kantona novi prijedlog za smještaj migranata na području tog grada. Riječ je o lokaciji “Lipa” koja je u vlasništvu Grada Bihaća, a udaljena 22 kilometra od grada.Kako navodi u dopisu, ovu lokaciju su pogledali predstavnici IOM-a i UNHCR-a te su izradili elaborat i prezentaciju koju Grad nije dobio na uvid.

“Napominjemo da, ukoliko se navedena lokacija bude uzela u razmatranje, za istu je potrebno pribaviti saglasnost Gradskog vijeća Bihać”, navodi Fazlić u dopisu.

Ova lokacija je predložena nakon što je Operativna grupa za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području USK na sjednici održanoj 10. oktobra donijela Zaključak kojim se od Grada Bihaća traži da se još jednom izjasne o mogućim lokacijama na kojima bi se mogli uspostaviti alternativni centri, a u koji bi bili smješteni migranti iz Bire i Vučjaka.

Spominjala se i u julu, ali je izazvala veliko protivljenje mještana koji žive u blizini, pogotovo srpskog stanovništva koji su istakli kako je riječ o povratničkom naselju i da ne žele biti ugroženi. Prema tadašnjim navodima, IOM i UNHCR su rekli da je lokacija prihvatljiva, ali da Evropska komisija to ne želi to finansirati jer žele već postojeći objekat. Grad Bihać je tada rekao da takvih lokacije više nema.

Na snazi je i dalje saglasnost Vlade Unsko-sanskog kantona da novi prihvatni centar bude na području Medenog Polja, ali su iz IOM-a i UNHCR-a odbili ovu lokaciju kao navodeći kako će finansirati prihvatne centre koji budu isključivo u vlasništvu lokalne zajednice/kantona/entiteta/države.

Ugovori u Miralu i Biri sa IOM-om ističu 15. novembra, a vlasnici ovih objekata poručili su kako iste nisu produžili prema uputama Operativne grupe koja je zabranila.

S druge strane, šef misije IOM-a u BiH Peter van der Auweraert koji boravi na području Unsko-sanskog kantona, rekao je kako se nada da će razum prevladati i da će migranti ostati u Miralu i Biri preko zime jer bi njihovo izbacivanje na ulicu dovelo do haotične situacije u kojoj bi najviše ispaštalo lokalno stanovništvo.


Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa