MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Liverpool nakon 30 godina konačno postao prvak Engleske!

Liverpool je sinoćnjim porazom Manchester Cityja od Chelseaja (1:2) postao prvak Engleske nakon 30 godina, a upravo zbog čekanja od čak tri desetljeća jedan rekord je pao u drugi plan.Naime, Redsi su postali klub koji je najbrže u historiji engleskog prvenstva došao do titule budući da je do kraja Premiershipa ostalo još sedam kola.

Liverpool je odigrao fantastičnu sezonu u engleskom Premiershipu. Kloppova ekipa nije upisala poraz od 3. januara 2019. godine do 29. februara 2020. godine. Bez poraza je Liverpool bio 422 dana. U Premiershipu ove sezone ekipa Jurgena Kloppa upisala je 28 pobjeda, dva remija i jedan poraz na 31 odigranoj utakmici. Liverpool je postigao 70 pogodaka, a primio samo 21.

Najbolji strijelac Liverpoola u dosadašnjem dijelu sezone u Premiershipu je Mohamed Salah sa 17 postignutih pogodaka i sedam asistencija, dok je Mane postigao 15 pogodaka i upisao isti broj asistencija kao i Egipćanin. Roberto Firminio je postigao osam pogodaka, a zanimljivo je da je i on upisao sedam asistencija. Sjajni Trent Alexaner-Arnold ove sezone imao je 12 asistencija.

Posljednji put navijači Liverpoola su se tituli prvaka Engleske radovali 28. aprila 1990. godine. Golovima najboljeg strijelca te sezone Johna Barnesa i legendarnog Iana Rusha slavili su protiv Queens Park Rangersa na Anfieldu rezultatom 2:1 i osvojili svoju 18. titulu prvaka.

Do posljednje titule prvaka 1990. godine Liverpool je vodio legendarni Kenny Dalglish. Čovjek koji je s Liverpoolom kao nogometaš osvojio tri Kupa evropskih prvaka, šest titula prvaka Engleske i FA Cup odveo je klub i do posljednje titule prvaka u bogatoj historiji ekipe s Anfielda. Kao trener-igrač dodao je još tri titule prvaka Engleske i dva FA Cupa u vitrine kluba s Anfielda.

Izabranici Jurgena Kloppa su tako oborili rekorde Evertona, Manchester Cityja i Manchester Uniteda, koji je prvi postavio rekord osvojivši prvenstvo pet kola prije kraja još u sezoni 1907/08.
Unitedov rekord su potom izjednačili Everton (1984/85.) pa ponovo Crveni vragovi (2000/01) i na kraju City pretprošle sezone.
Liverpool je mogao i ranije postati prvak da je City prošle sedmice doživio poraz od Arsenala.
Sedam kola prije kraja imaju 86 bodova, drugoplasirani City ima 63 boda, dok su svi ostali daleko iza.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa