MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Mađarska ukinula vanredno stanje

Parlament Mađarske danas je ukinuo vanredno stanje uvedeno zbog pandemije koronavirusa na osnovu čega je premijer Viktor Orban mogao duže od dva mjeseca vladati uredbama, što je izazvalo kritike međunarodne zajednice.

Ukidanje vanrednog stanja izglasano je jednoglasno, odnosno glasovima svih 192 prisutnih poslanika Parlamenta kojim dominira nacionalno-konzervativna stranka Viktora Orbana. Ova odluka će zvanično stupiti na snagu narednih dana.

Vanredno stanje je uvedeno 30. marta i praktično je pružilo Orbanu puna ovlašćenja na neodređeno vrijeme u cilju borbe protiv pandemije koronavirusa.

Vlasti su bile na udaru žestokih kritika opozicije i brojnih evropskih zvaničnika koji su optuživali Orbana za podrivanje demokratije u toj članici Evropske unije.

Poslanici su danas usvojili i tekst koji, prema više nevladinih organizacija, ovlašćuje vladu da u budućnosti uvodi “zdravstvenu krizu” i uredbama usvaja zakone.

Orban je ocijenio da je uvođenje vanrednog stanja “jedna od najboljih odluka u posljednjih deset godina” i da su veća ovlašćenja omogućila vladi da djeluje “brzo i efikasno protiv virusa”.
Mađarski premijer kaže da zemlja zaslužuje “izvinjenja” onih koji su osudili prelazak u autoritarizam.
U Mađarskoj je od posljedica zaraze koronavirusom umrlo 565 osoba, a zaraženo je nešto više od 4.000
Od preko 100 uredbi objavljenih od kraja marta, nekoliko njih smanjilo je ovlašćenja opština i njihova finansijska sredstva zbog suzbijanja pandemije. Neke od uredbi će važiti i nakon epidemije, što kritikuju lokalni opozicioni političari.


Izvor:BHRT

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa