MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Miral: Među deset kompanija na USK po ostvarenoj dobiti

Firma Miral svoj poslovni uspjeh je započela davne 1996. godine, u poslijeratnom vremenu sa skromnim kapitalom i ne prevelikim nadanjima kada je u pitanju tadašnja djelatnost, proizvodnja plastične stolarije.

 „Prvi poslovni prostor bila je garaža u našoj porodičnoj kući od svega 20 m2. Krenuli smo u jednu neizvjesnost, a na samom početku bilo nas je četvero zaposlenih. Nakon šest godina selimo se u novoizgrađeni poslovni objekat u Polju, kada i počinje ozbiljniji razvoj firme“, riječi su Borisa Horvata, direktora i vlasnika kompanije Miral.

Nakon proširenja proizvodnje i zapošljavanja većeg broja radnika, kako nam je rekao Horvat, prošle godine sjedište kompanije i cjelokupna proizvodnja su prebačeni u Vrnograč. Na lokalitetu Poljice gdje su se nalazile devastirane hale firme Saniteks, izgrađena je moderna upravna zgrada i hale za proizvodnju pvc i aluminijske stolarije. Izgradnja cjelokupnog kompleksa na površini od 12 000 m2 koštala je oko 9 miliona KM.

 „Prebacivanje firme u Vrnograč na početku nije naišla na odobravanje i oduševljene porodice, ali kasnije se pokazalo kao zaista dobra investicija i ispravan poslovni potez“, istakao je Horvat.

Ono što izdvaja ovu u odnosu na ostale firme slične djelatnosti, jeste da je Miral velikom dijelom izvozno orijentirana kompanija, tako da danas preko 85% proizvoda se izvozi širom Evrope kao i na američko tržište. U Miralu je trenutno je zaposleno 126 radnika, preko 100 u BIH a ostatak u Hrvatskoj. Vrijedno je istaći da  tokom situacije izazvane korona virusom nije bilo prekidanja proizvodnje, kao ni otpuštanja radnika.

Kako smo dobili informaciju od menadžmenta firme, trenutno imaju dogovoreno nekoliko velikih projekata u zemljama EU, gdje su prepoznati po kvaliteti proizvoda i poštivanju dogovorenih rokova sa poslovnim partnerima.

„Svega ovog sigurno ne bi bilo da nemamo predane, vrijedne i stručne radnike, koji su naš najveći resurs. Sve se može napraviti i kupiti, ali ako nemate ljude koji će raditi na ovim mašinama nema ni uspjeha kompanije. Ponosan sam na činjenicu da imamo dosta radnika koji su ovdje zaposleni dugi niz godina, a neki i po 15 do 20 godina“, istakao je Boris Horvat, direktor i vlasnik Mirala.

Svoje zadovoljstvo što su dio ove uspješne priče, iskazali su i zaposlenici Mirala koji su imali samo riječi pohvale za  menadžment, a kako sami kažu „ovakvog direktora možeš samo poželjeti“.  Radnici koji ovdje rade dugi niz godina, kažu da nikad nisu razmišljali da napuste firmu.

Treba reći da se kompanija Miral po ostvarenoj financijskoj dobiti  za prošlu godinu (1.800 000 KM), nalazi među deset najuspješnijih kompanija na području USK.

Kada su u pitanju planovi za budućnost,  oni će se zasnivati na daljnjem ulaganju u savremene tehnološke procese a koji uključuju i ulaganja u stručni kadar. Jer kako nam je rekao direktor, stručni ljudi su njihovo najveće bogatstvo, bez kojih Miral ne bi bio ono što je danas.

“Veliku zahvalnost za sve ovo urađeno poljednjih godina, pored radnika dugujem svojoj obitelji, supruzi, sinu i snahi koji aktivno učestvuju u funkcioniranju svega ovoga”, istakao je na kraju Boris Horvat, direktor i vlasnik Mirala.

Trend radio/Berina Hušidić

VIDEO

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa