MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Najmanje 33 turska vojnika poginula u zračnom napadu u Siriji

Najmanje 33 turska vojnika ubijena su u zračnom napadu koji su izvele sirijske snage na sjeverozapadu Sirije, izjavio je visoki turski službenik.Kako piše BBC, više njih ranjeno je u provinciji Idlib, dok je prema drugim izvještajima broj poginulih dosta veći.

Sirijske snage uz podršku Rusije pokušavaju preuzeti Idlib od pobunjenika koje podržavaju turske snage. Sirijske vlasti nisu davale zvanične izjave o ovom napadu.

Turska je uzvratila napad nakon što je predsjednik Recep Tayyip Erdogan održao hitan sigurnosni sastanak na najvišem nivou. On je tražio od sirijskih snaga da se povuku nazad sa svojih pozicija gdje je Turska postavila vojne posmatračke punktove, a ranije je prijetio napadom ako ga ne poslušaju. Ali sirijska vlada i Rusija su odbile ove zahtjeve. Rusija je optužila Tursku da krši dogovoreno primirje iz 2018. godine podržavajući pobunjenike.

Ranjeni vojnici prebačeni su u Tursku na liječenje.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je u telefonskom razgovoru s ministrom vanjskih poslova Turske Mevlutom Cavusogluom osudio napad na turske snage, dok je glasnogovornik State Departmnenta SAD-a kazao kako SAD stoji uz svog NATO saveznika. Pozvali su Assadov režim, Siriju i Iran da prekinu napade.

“Tragamo za najboljim opcijama da pomognemo Turskoj u ovoj krizi”, rekao je glasnogovornik.

Turska je ranije saopćila kako otvara granice za izbjeglice iz Sirije i da će ih pustiti da prođu u Evropu nesmetano.

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa