MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Njima paušali, plaće i naknade uredni, teret krize nekom drugom

Hoće li biti novca za izbore odlučiti će političari. Na isti način kao što su odlučili da na svojim plećima ne žele i neće osjetiti teret pandemije koronavirusa. Bez konkretnih programa očekivat će glasove birača, istih onih koji su u vrijeme pandemije ostali bez posla i mogućnosti da zarade. Iako nisu zasjedali gotovo dva mjeseca uredno su naplatili paušale, plaće, naknade. I većina njih tu ne vidi ništa sporno jer, naprosto, sve je po zakonu. A zakon oni nikada ne bi prekršili.

Paravan iza kojeg se zastupnici kriju, pravdajući činjenicu da nijednu marku od svoje plate zvanično i institucionalno nisu ponudili tokom pandemije je Ustav BiH. Tačnije, Član 9, koji kaže da izabranim zvaničnima tokom mandata primanja ne mogu biti smanjena niti povećana. I to je zacementirani propis. Pokušaj za izmjenu Člana također je propao.

– Trenutno u BiH imate privilegovanu kastu čija primanja i priveligije štiti Ustav BiH – istakao je Damir Arnaut, zastupnik u Zastupničkom domu BiH (NS).

Oni čiji su glasovi i presudili da nema mijenjanja Ustava u ovom dijelu deklarativno nisu protiv usklađivanja plata, ali tek onda kada inicijativa dođe iz Vijeća ministara. Samo zvanično, do tada, očigledno, niko ne osjeća ličnu odgovornost, ali ni potrebu da pomogne, bude primjer ili, barem deklarativno, pokaže socijalnu osjetljivost.

– Nisam za to da neko populističkim mjerama smjerama smanji 10-15 posto – kazao je Nikola Lovrinović, zastupnik u Zastupničkom domu BiH (HDZBiH).

– Neće 43 parlamentarca ništa riješti – poručila je Dušanka Majkić, delegat u domu naroda BiH (SNSD).

I neće, to je već odavno jasno, ali da li je moralno i ljudski ostati gluh na potopljeni realni sektor i skoro 30.000 otpuštenih radnika. I ne pokušati dati minimum doprinosa.

– Protiv toga su bili zastupnici SNSD-a i HDZ-a. Nije ljudski, to je trebalo usvojiti. Trebamo se uskladiti s aktuelnim tokovima – naglasio je Zlatan Begić, zastupnik u Zastupničkom domu BiH (DF)

Isti paravan, zvani Ustavni propis, postoji i na Federalnom nivou. Nije bilo pokušaja za njegovu izmjenu. Ali jeste sličnih inicijativa za smanjenje primanja koji nemaju karakter plaće. Jednu takvu prema Federalnom parlamentu uputila je potpredsjednica Federacije Melika Mahmutbegović. Ispoštovana djelomično. Samo u Zastupničkom domu. Dakle, uprkos propisu, mehanizama za ustupke ima.

– Nema potrebe za bilo kakve intervencije na zakon, ali s jednim iskrenim raspoloženjem i suosjećanjem sa svima koji su pretrpjeli tešku situaciju vezano za ostanak bez posla i ekonomski efekat koji je imalo vrijeme pandemije – navela je Mahmutbegović.

– Predstavnički dom je jedini djelimično proveo tu odluku. Zastupnicima Predstavničkog doma su bila umanjena primanja u cijelom ovom periodu – istakla je Sanela Prašović-Gadžo, zastupnica u Zastupničkom domu FBiH (SBB).

Teret krize moraju podnijeti svi, rečenica je na kojoj je počivala bh. borba sa pandemijom. Da je nisu podnijeli svi, potpuno je jasno, kao što je još jednom pokazano da solidarnosti onih sa vrha sa onima sa kojima žive u stalnoj krizi, nema.

federalna.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa