MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Novi Zeland nakon 102 dana ima četiri slučaja zaraze, odmah uveden karantin

Stanovnici Aucklanda na Novom Zelandu su ponovo u strogom karantinu nakon što su poslije 102 dana zabilježena četiri slučaja zaraze koronavirusom.Četiri novozaražene osobe su članovi jedne porodice, ali je premijerka Jacinda Ardern ipak odlučila da uvede strogi karantin.

Novozelanđanima zavidi cijeli svijet na načinu na koji se nose s pandemijom koronavirusa, a brza reakcija premijerke Ardern uprkos periodu od 102 dana bez ijednog slučaja dokaz je ozbiljnosti ove nacije u borbi protiv smrtonosne zaraze.

Karantin u Aucklandu počinje u srijedu u podne, a ostatak zemlje će biti na drugom nivou karantina.

Premijerka Jacinda Ardern je zakazala hitnu konferenciju za medije koja će biti održana u 21:15 sati. Praćenje kontakata je već počelo na nekoliko radnih mjesta širom Novog Zelanda, a bliski kontakti zaraženih osoba su kontaktirani te im je naređeno da odu u samoizolaciju.

Ardern je zabrinuta zbog porijekla virusa, jer porodica nije imala kontakt s putnicima izvan zemlje, niti s hotelskim karantinom.

Među novozaraženim su muškarac i žena, kao i maloljetna osoba.

Ardern je vratila Auckland na treći nivo karantina kako bi spriječila širenje virusa. Svi su dužni ostati kod kuće osim ako se ne radi o prijeko potrebnim radnicima. Svi barovi, restorani i javni servisi moraju biti zatvoreni do srijede u podne. Zabranjeno je i okupljanje više od deset osoba. Nošenje zaštitnih maski je obavezno.

Za ostatak zemlje važi drugi nivo karantina u trajanju od tri dana, a on podrazumijeva društveno distanciranje, pojačano pranje ruku, ostanak kod kuće, obavještavanje službi u slučaju pojave simptoma i nošenje maske gdje distanciranje nije moguće.

Ako praćenje kontakata i testiranje ne rezultiraju pronalaskom izvora zaraze, karantin bi mogao biti produžen.

Podsjetimo, Novi Zeland je karantin uveo 25. marta te je pravovremeno reagovao na pandemiju koronavirusa. Do 27. aprila je virus bio pod kontrolom pa su restrikcije ublažene do trećeg nivoa. Drugi nivo je važio od 13. maja, a restrikcije su ukinute 9. juna.

Ardern ne sumnja da će Novi Zeland i ovog puta pobijediti koronavirus.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa