MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan u posjeti Washingtonu

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je tokom posjete Washingtonu izjavio da je Turska odlučna otvoriti novo poglavlje u odnosima sa Sjedinjenim Američkim Državama u skladu s duboko ukorijenjenim savezništvom s tom zemljom.”Ostajemo posvećeni našem sporazumu sa SAD-om radi trajnog rješenja za krizu u Siriji”, kazao je Erdogan u srijedu na konferenciji za medije nakon sastanka s američkim kolegom Donaldom Trumpom.
Dodao je da je na desetine hiljada nedužnih poginulo jer poziv Turske za uspostavom sigurne zone nije proveden na vrijeme.

Erdogan je istakao da je tokom razgovora s predsjednikom Trumpom ponovio zahtjev da se obustavi prisustvo terorističke organizacije FETO u SAD-u.
“Uručili smo im mnoge dokumente (u vezi sa izručenjem lidera FETO-a Fetullaha Gulena), posebno tokom ove posjete. Nadam se da će, u skladu s priloženim dokumentima, i oni nama izručiti ovog teroristu onako kako i mi njima izručujemo teroriste kada ih traže”, kazao je Erdogan.

Istakao je da Turska i SAD samo dijalogom mogu prevladati izazove u vezi sa sistemom S-400 i F35.
Istakao je kako Turska nema problema s Kurdima nego sa terorističkim organizacijama, PYD i YPG.

“Trenutno moja stranka ima više od 50 kurdskih zastupnika u parlamentu. Nemamo problema s Kurdima”, kazao je Erdogan naglašavajući da je vrlo važno nastaviti borbu protiv terorizma.

“Teroristi se ne dijele po rasi, naciji, religiji, domovini. Terorista je terorista. Ako se ne borite protiv terorizma, sutra ćete onda platiti još veću cijenu takvog pristupa”, kazao je Erdogan te dodao da je žalosno vidjeti da američki predsjednik shvaća ozbiljno teroristu Ferhata Abdija Sahina.
Američki predsjednik Trump je istakao da je s predsjednikom Turske Erdoganom imao vrlo lijep i uspješan sastanak.

“Predsjednik Turske Erdogan bori se protiv terorizma jednako kao i mi”, kazao je Trump, dodajući da su on i Erdogan tražili od njihovih saradnika da “odmah rade na rješavanju pitanja S-400”.
Napomenuo je da je Turska na izbjeglice potrošila 40 milijardi, a Evropa tri milijarde dolara, dodajući da je potrebno zarobljenike ISIS-a poslati nazad u Evropu.

Klix.ba/Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa