MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Sejman Rekić: Vlast je odraz naroda u ogledalu države.

Svakodnevno smo svjedoci komplikovanosti života u još komplikovanije uređenoj zemlji. Govoriti o Bosni i Hercegovini, tačnije njenom stanju može svako, ali svako i koristi tu priliku da govori o tome. Upravo to mnoštvo “komentatora” i raznih “analitičara” dodatno komplikuje već komplikovano stanje, ako ga tako uopšte i možemo nazvati. Da bi jedna država funkcionirala potreban joj je čvrst i nepokolebljiv sistem-mehanizam. Naša zemlja se sastoji od dva entiteta i jednog distrikta, a veći entitet je sastavljen od deset kantona. I sad dok se gubimo u numerisanju tolikih službenika, ministara, predsjednika, potpredsjednika, sigurno pomislimo da je ova zemlja komplikovana i da joj nema spasa. Nije tako. Recept za uspješnu državu jeste zdravo društvo. Znam da o tome svi govore, ali uistinu je tako. Godinama svu krivicu za ovakvo stanje u Bosni i Hercegovini imaju političari-vlast tako da smo i navikli na taj način ophođenja prema svemu.

Vlast je odraz naroda u ogledalu države, simbioza naroda i vlasti je koncept napredne države. Prema tome, ne možemo samo tako vlast okriviti za sve. Naravno da vlast ima svoju odgovornost i moć, što joj po prirodi i pripada, ali “moć” u jednoj zemlji pripada i građanima-aktivnom dijelu njenog stanovništva koje je osviješteno i zna svoja prava i obaveze. Imamo li mi takve ljude u Bosni i Hercegovini? Imamo, ali njihov broj je mali. Većinu predstavljaju oni kojima je interes države na zadnjem mjestu. Najviše je neosviještenih, neobaviještenih, nezainteresiranih i u konačnici pasivnih stanovnika što nam nije potrebno.

 Pored svega ovoga u Bosni i Hercegovini jedino ne nedostaje pesimizma. Uvukao se je u svaki dio ove zemlje i promoviše se svim mogućim sredstvima i tako nagriza budućnost ove zemlje. Jedan korak naprijed jeste upravo oslobađanje od okova pesimizma. Ne možemo stalno kukati, kritizirati omalovažavati mlade ljude koji žele unijeti optimizam u naše društvo. Bolja budućnost postoji, a optimizam je prvi korak ka tome. Svako snosi odgovornost u domenu svojih mogućnosti i može biti ograničen, ali to nije razlog da budemo pasivni, već da se pokrenemo i uradimo ono najbolje što možemo, u domenu svojih mogućnosti.

Trend radio/Sejman Rekić

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa