MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Zmajevi poraženi u Grčkoj

Reprezentacija Grčke pobijedila je na Olimpijskom stadionu u Atini u okviru 8. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo selekciju Bosne i Hercegovine rezultatom 2:1. Zmajevi su se tako oprostili od borbe za Euro kroz kvalifikacije, a na smotri najboljih selekcija Starog kontinenta možemo se naći još preko baraža Lige nacija.Prvo veliko uzbuđenje na susretu dogodilo se u 12. minuti kada je najprije šutirao Gojak, a potom i Hodžić, ali je golman Paschalakis uz pomoć Chatzidiakosa spasio čist pogodak.

Rezultat se promijenio nakon pola sata igre. Pavlidis je krunisao lijepu akciju domaćina i pogodio za 1:0. Ovo je bila prva ozbiljnija situacija pred našim golom i odmah smo primili pogodak.

Ipak, slavlje domaćih trajalo je svega pet minuta. Lijepa akcija naše selekcije po lijevoj strani, Kolašinac je ubacio u peterac, a Gojak rutinski pospremio loptu u mrežu.

Do odlaska na odmor Grčka je mogla ponovo povesti. Mantalos je izašao sam na Šehića, ali je loše šutirao pa je ostalo 1:1 na poluvremenu.

U nastavku je reprezentacija BiH odigrala očajno. Redale su se prilike pred našim golom, a prvu je spasio Šehić u 57. minuti. Kovačević je napravio katastrofalnu grešku, Mantalos je šutirao, ali naš golman je sjajno odbranio.

Nakon kornera za Grčku četiri minute kasnije lopta je došla do Masourasa koji je iz prvog dodira s loptom mogao postići pogodak, ali je uzdrmao samo stativu.

Još jedna fenomenalna intervencija Šehića dogodila se u 66. minuti. Masouras je ponovo imao zicer, ali je Šehić pravovremeno izašao pred njega i odbranio njegov udarac.

U 73. minuti Grci su pogodili još jednu stativu, a dvije minute kasnije Masouras je još jednom bio u šansi, ali je fenomenalni Šehić opet bio na visini zadatka. Na kraju su Zmajevi uspjeli primiti i pogodak za poraz, a strijelac autogola bio je Kovačević za konačnih 2:1.

BiH je ostala na četvrtom mjestu grupe J sa samo 10 bodova iz osam utakmica, odnosno pet manje od drugoplasirane Finske pa bi odlazak na Euro kroz kvalifikacije bio ravan neviđenom čudu. Međutim, na smotru najboljih ekipa Starog kontinenta možemo se plasirati preko baraža Lige nacije.

Zmajevi su izgubili šanse da se kroz regularne kvalifikacije plasiraju na Euro, ali posljednju priliku imat će kroz baraž Lige nacija.
Naime, izabranici Roberta Prosinečkog su baraž izborili nakon dobrog nastupa u Ligi nacija, a prema najnovijoj UEFA-inoj projekciji (koja se svakodnevno ažurira) poznata su tri trenutna potencijalna rivala – Vels, Slovačka i Sjeverna Irska.

Nakon što se sredinom narednog mjeseca okončaju regularne kvalifikacije, uslijedit će žrijeb 22. novembra kada ćemo i saznati protivnika u polufinalu baraža.

BiH će zbog dobrog plasmana u Ligi nacija biti domaćin u tom polufinalu, dok će žrijebom biti odlučen domaćin finala nakon kojeg će se znati putnik na Evropsko prvenstvo. Vrijedi istaći da se u polufinalu i finalu igra samo jedna utakmica.

Polufinale baraža Lige nacija je na rasporedu 26. marta naredne godine, dok se finale igra pet dana kasnije.

Preostali mečevi u grupi:

15. novembra: Armenija – Grčka, BiH – Italija, Finska – Lihtenštajn
18. novembra: Grčka – Finska, Italija – Armenija, Lihtenštajn – Bosna i Hercegovina.

Klix.ba/Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa