MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

100 poginulih i skoro 2000 povrijeđenih u Bagdadu

Broj poginulih tokom antivladinih protesta u Iraku koji ulaze u peti dan porastao je na 100, a blizu 2.000 osoba je povrijeđeno, javlja Anadolu Agency (AA). 

Zvaničnik Ministarstva zdravstva Iraka, koji nije želio otkriti identitet, kazao je novinaru AA kako se antivladini protesti u Bagdadu i drugim dijelovima zemlje nastavljaju te kako je do sada poginulo najmanje 100 osoba, kao i da je blizu 2.000 povrijeđenih. 

Rekao je kako među povrijeđenima ima onih koji su u kritičnom stanju. Također, veliki broj je i povrijeđenih koji se nisu javili u bolnicu zbog straha da će biti uhapšeni. Prema njegovim riječima, strahuje se da bi broj smrtno stradalih mogao biti još veći. 

Protesti koji su počeli u utorak intenzivirani su jučer poslije džuma-namaza, molitve muslimana petkom. Uprkos policijskom satu, protesti su u petak osim u Bagdadu održani i u drugim gradovima, uključujući Nasiriyah, Amarah i Hillah. 

Pripadnici snaga sigurnosti su koristili suzavac kako bi rastjerali demonstrante, a povremeno su koristili i bojevu municiju. 

Podsjećamo u Bagdadu su u utorak počele demonstracije protiv aktuelne vlade na čijem čelu se nalazi premijer Adil Abdul-Mahdi. Demonstracije su uslijedile nakon poziva aktivista koji su izjavili da vlada nije uspjela poboljšati životni standard građana i provesti potrebne reforme. 

Zbog protesta, u nekoliko iračkih gradova u četvrtak je proglašen policijski sat. Očevici navode da policija puca na one koji se ne pridržavaju ove zabrane. 

U vezi s neredima u Iraku oglasio se i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres, pozvao je strane na dijalog kao i da se izbjegne nasilje. 

Federalna.ba/Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa