MARKETING

15 namirnica koje bi trebalo jesti zimi

Jesti namirnice u toku njihove prirodne sezone najbolja je stvar koju možete da učinite za vaše telo! Na taj način zaobilazite hranu manjeg hvaliteta i nutritivno siromašnu, a maksimalno koristite benefite namirnica koje su u ovim mjesecima aktuelne. A to su:

Brokoli i karfiol

Ove dve biljke su savršene zimske vitaminske bombe! Bilo da se koriste svježi ili smrznuti bogati su vitaminom C i K, te su savršen izbor tokom zimskih mjeseci i sezone gripa. Brokoli i karfiol su često podcjenjeni u našoj kuhinji. Ukoliko im date priliku i isprobate neka nova jela koja ih sadrže iznenadiće vas svojim ukusom.

Krompir

Krompir je odličan izvor kad je skrob u pitanju. Krompir je češće na meniju jer je znatno ekonomičniji i dostupniji.
Krompir često prati loša reputacija jer je pun skroba, ali to ne mora da predstavlja problem. Ukoliko ga konzumirate u umerenim količinama možete slobodno da uživate u njemu i maksimalno iskoristite njegove nutritivne prednosti.

Nar

Ovo voće puno soka odličan je izvor vitamina C i antioksidansa. Pozitivno utiče na loš holesterol i rad srca. Možete ga koristiti u vidu sviježe cijeđenog soka, pirea ili nadjeva za slatkiše ili ga prosto konzumirati svjež u voćnim salatama.

Orašasti plodovi

Zavisno od konkretnog ploda dobićete različite nutritivne benefite, te ih svakako uključite u vašu ishranu gotovo svakodnevno u malim količinama. Puni su proteina, vlakana, esencijalnih masti i vitamina. Kao prave male nutritivne bombe odličan su izbor za užinu ili slatkiš.

Bademi Foto: Unsplash

Rotkve

Bijele i crne rotkve prestavljaju još jedno povrće koje se rijetko nalazi na našim trpezama. Što je prava šteta jer su pune vitamina C i K, folne kiseline, kalcijuma i kalijuma. Koristie ih svježe u salatama, ali isto tako možete i u kuhanim jelima.

Tikva

Postoji toliko različitih vrsta tikvi i sve sadrže mnoštvo vitamina: vitamine A, C, B6, K, folnu kiselinu, i kalijum. Iskoristite je kao glavni sastojak vaših pita, kolača, mafina. Pustite mašti na volju i nećete pogrešiti!

Kupus i kelj pupčar

Ovo kupusasto povrće je još jedan odličan izbor u zimskim mesecima. Sveži sadrže A, C i kalijum. Pošto je to njihova sezona izvućićete maksimum iz njih. Kupus je često upotrebljavana namirnica u našoj kuhinji i trebalo bi da tako i ostane, dok s druge strane tek treba da napravimo mesta za kelj pupčar. On je odličan kao prilog uz meso, ali i kao glavni sastojak toplih salata.

Kivi

Začuđujuća činjenica je da Kivi zapravo sadrži više vitamina C od pomorandže! Kao voće koje nam je često dostupno i iz domaće proizvodnje predlažemo da uživate u njemu i ove zime. Koristite ga u voćnim salatama, servirane preko ukusnih filova, u voćnim tortama ili smutijima.

Govedina

Govedina je odličan izbor mesa u zimskim mjesecima! Potrudite se da je ubacite u vaš jelovnik bar povremeno. Odličan je izvor l-karnitina, glutationa, proteina, minerala, amino kiselina, vitamina B i kreatina.  Brzo i lako može da se pripremi u jednim, ali isto tako može joj trebati i „čitava večnost“ da omekša i da svoj maksimum u drugim jelima. U svakom slučaju sa govedinom nećete pogrešiti.

Foto: Ilustracija

Crni luk

Još jedna naša domaća namirnica. Pun je vitamina C i pozitvno utiče na povećanje dobrog holesterola, a smanjenje lošeg. Jako je lako provući male količine crnog luka kroz gotovo svako jelo! Bilo svež ili termički obrađen naša je preporuka da nađe svoje mesto za vašim stolom što češće.

Citrusi

Limun, mandarina, pomorandža i grejpfrut su najčešće birano voće u zimskim mjesecima. To duguju svojim velikim količinama vitamina C, ali nisu citrusi samo to. Oni takođe sadrže i flavonoid koji pozitivno utiče i na dobar i na loš holesterol. Pored toga sadže i dobre količine vitamina B, kalijuma, fosfora, magnezijuma i bakra.

Mandarine Foto: Unsplash

Cikla

Iako jako isplativa namirnica na našem tržištu, često je podcenjena i zaboravljena, tako da predstavlja još jednu koju treba ponovo promovisati i podstaknuti povratak na našem stolu. Sadrži vitamine A, B i C, antioksidanse, kalijum i folnu kiselinu. Odlična je sveža u salatama ili pečena i karamelizovana kao prilog mesu ili nosilac tople salate.

Suho voće

Kao i kada je bilo reči o orašastim plodovima i suho voće ima različite nutritivne vrijednosti u zavisnosti od izbora vrste sušenog voća. Uopšteno govoreći odličan su izbor za  slatkiš ili užinu, ali ih treba koristiti umereno i povremeno zbog visokog sadžaja šećera. Predlažemo vam da izbegnete ono koje je uvaljano u kristal šećer ili šećer u prahu.

Masna riba

Iako dostupna na našem tržištu još uvek nismo razvili tu naviku i ljubav prema ribi. Generalna preporuka je konzumirati je dva puta sedmicno . Na taj način iskoristićete obilje omega-3 masnih kiselina i proteina koje ona sadrži.

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo