MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

24 godine Dejtonskog sporazuma

Danas se navršavaju 24 godine od kada je u američkoj bazi Wright-Patterson u Daytonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Dejtonski sporazum, nakon tronedjeljnih pregovora, parafirali su tadašnji predsjednici Srbije Slobodan Milošević, Republike BiH Alija Izetbegović i Hrvatske Franjo Tuđman.

Sporazum je parafiran u prisustvu tadašnjeg državnog sekretara SAD Warrena Christophera, a, osim njega, glavni američki posrednici bili su Richard Holbrooke i general Wesley Clark.

Dejtonski sporazum zvanično je potpisan 14. decembra 1995. godine u Jelisejskoj palati u Parizu.

“Ovo nije pravedan mir, ali je pravedniji od nastavka rata. U ovakvoj situaciji kao što jeste i ovakvom svijetu kakav je, bolji mir i nije mogao biti postignut”, izjavio je tada prvi predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine rahmetli Alija Izetbegović nakon ceremonije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma 14. decembra 1995. godine u Parizu.

Dejtonski mirovni sporazum, ima ukupno 12 aneksa, koji pokrivaju vojne, političke i civilne aspekte mirovnog dogovora, kao i regionalnu stabilizaciju.

Dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, 21. novembar, U RS je praznik i neradni dan.

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa